1850 numaralı Çerkeş nüfus Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi [H. 1257 (M. 1841-42)]
The transcription and evaluation of the Population Registration Book 1830 of Çerkeş [H. 1257 (M. 1841-42)]
  1. Tez No: 623042
  2. Yazar: KÜBRA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çerkeş, nüfus defteri, köy, toplumsal-demografik yapı, Çerkeş, register, village, social-demographic structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu tez 1850 numaralı Çerkeş nüfus defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi üzerinedir. Hicri 1257, Miladi 1841-42 yıllarında kayıt edilmiştir. Modernleşmenin bir parçası olarak görülen ilk nüfus sayımı II. Mahmud döneminde gerçekleşmiştir. O dönemlerde kayıt edilen nüfus sayımlarında kadınların kayıt edilmemesinin sebebi erkeklerin zorunlu askerlik hizmetiyle alakalıdır. Günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nin nüfus defterlerini araştırmacılara açmasıyla bu alanda çalışmalar artmıştır. Bu çalışmada Çerkeş kazası köyleri, mahalleleri ve demografik yapısıyla alakalı tablolar oluşturulmuştur. Aynı zamanda daha önceden yapılan çalışmaların yöntemleri dikkate alınarak referans olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is related to the transcription and evaluation of the population registration book no 1830 of Çerkeş. This study covers records of 1841-42. ( Hijri 1257). The first census seen as part of the modernization II. Mahmud period was conducted. The reason for not registering women in the censuses recorded at that time is related to men's compulsory military service. Nowadays, with the opening of the Ottoman Archives of the Prime Ministry's archives to researchers, studies in this field have increased. In this study, tables related to Çerkeş's villages, neighborhoods and demographic structure were created. It was also used as a reference by considering the methods of previous studies.