Bakırköy Baruthanesi ve İspirtohanesi'nin yeniden işlevlendirme açısından karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of adaptive reuse in Bakirkoy Baruthanesi and Bakirkoy Ispirtohanesi
- Tez No: 623043
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden İşlevlendirme, Endüstri Yapıları, Baruthane, İspirtohane, Adaptive Reuse, Industrial Buildings, Gunpowder, Alcohol Factory
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yeniden işlevlendirme, kültürel ve mekânsal sürekliliği sağlayarak hem gelecek nesillere tarihi aktarması, hem de yapıları çürümeye terk etmemiş olması nedeni ile önemlidir. Diğer bir deyişle, toplumsal bellekte yer edinmiş olur. Diğer tarihi yapılar gibi Bakırköy Baruthanesi ve İspirtohanesi İstanbul için tarihi perspektif açısından önem taşımaktadır. Kültürel varlıkları gelecek nesillere doğru aktarabilmek için yapıların yeniden işlevlendirilmesinin doğru yapılması önemlidir. Bu bağlamda da tarihi yapıları korurken dikkat edilmesi gereken durumlar için, 1964 yılında Venedik Tüzüğü oluşturulmuştur. Türkiye Venedik Tüzüğünü 24 Eylül 1967 tarihinde kabul etmiştir. Bu tarihten itibaren yeniden işlevlendirilerek kullanıma açılan her yapıda bu tüzüğe uymak gerekmektedir.“Bakırköy Baruthanesi ve Bakırköy İspirtohanesi'nin yeniden işlevlendirme açısından karşılaştırmalı analizi”isimli tez ile yapılan çalışmanın amacı yeniden işlevlendirmenin tanımını ve önemini belirtmek, bu bağlamda Bakırköy Baruthanesini ve Bakırköy İspirtohanesini analiz ve karşılaştırma ile bu yapıların Venedik Tüzüğüne uygun olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında incelenen Bakırköy Baruthanesi ve Bakırköy İspirtohanesi, geçmişte endüstri yapısı olarak kullanılan ancak günümüzde kültür merkezine dönüştürülen iki yapıdır. Bu iki yapı, Türkiye'nin Venedik Tüzüğünü kabul etmesinden sonra yeniden işlevdirilmişlerdir. Bu çalışmada; Bakırköy Baruthanesi ve Bakırköy İspirtohanesi'nin geçmişteki belge ve fotoğraflarına ulaşılmış, durum tespiti yapılmış ve günümüzdeki durumu ile karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmada her iki yapının Venedik Tüzüğüne uyduğu ve uymadığı durumlar sıralanmıştır. Bakırköy Baruthanesi yapısının Venedik Tüzüğüne Bakırköy İspirtohanesi yapısından daha uygun olarak yeniden işlevlendirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar ileriki çalışmalara yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Adaptive Reuse is important because by ensuring cultural and spatial continuity, we both pass on history to future generations and do not leave structures to decay. In other words, it takes place in social memory. Like other historical buildings, Bakırköy Baruthane and Ispirtohanesi are important for Istanbul from a historical perspective. Bakırköy Baruthanesi was built to produce an important chemical explosive, gunpowder, necessary for the Army. Due to the technological developments, to produce smokeless gunpowder, a developed type of gunpowder, alcohol was needed. For this reason, Bakırköy Ispirtohanesi was built as an alcohol factory which was needed for washing the smokeless gunpowder in the production process of gunpowder. It is important to adaptive reuse the buildings correctly to be able to transfer cultural assets to future generations. In this context, in 1964, the Venice Charter was created for situations that need attention while preserving historical structures. Turkey has accepted the Venice Charter on September 24, 1967. From this date, it is necessary to comply with this regulation in every building that has been redesigned for adaptive reuse. The aim of this thesis named as“ Comparative analysis of adaptive reuse in Bakırköy Baruthanesi and Bakırköy Ispirtohanesi”is to underline the definition and importance of adaptive reuse, and also to analyse and compare two hıstorically important industrial buildings converted to cultural centers. Bakırköy Baruthanesi and Bakırköy Ispirtohanesi, to show whether these constructions are convenient or not according to Venice Charter. Design and the construction process must have been according to prevaling Regulations, since both buildings were designed and converted to new uses after Turkey signed the Venice Charter. In this study; The past documents and photos of Bakırköy Baruthanesi and Bakırköy Ispirtohanesi were reached, due diligence was made and compared with its current situation. In the study, the existing situation after the adaptive reuse process of both buildings are listed which comply with and do not comply with the Venice Charter. It was concluded that the design and construction for adaptive reuse of Bakırköy Baruthanesi has been in better complience with the Venice Charter than the Bakırköy Ispirtohanesi. The results obtained will be guiding for further adaptive reuse studies.