Hoca-Zâde Muhammed Râsim Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî (İnceleme-metin-dizin)
Hoca-Zâde Muhammed Râsim Şerh-i Müntehabât-i Mesnevî (Review-text-index)
- Tez No: 623060
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TANYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şerh, Hoca-zâde Muhammed Râsim Hikmet, Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî, Tasavvuf, Commentary, Hoca-zâde Muhammed Râsim Hikmet, Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî, Sufism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 544
Özet
Bu çalışmada, Hoca-zâde Muhammed Râsim Hikmet tarafından Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye ait Mesnevî'den seçilmiş beyitlere yapılmış şerh çalışması olan Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî adlı eser incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Dînî-Tasavvufî Türk Edebiyatı alanında yapılan çalışmalara kaynaklık edecek bir metin ortaya koymak ve eseri bilim dünyasının istifâdesine sunmaktır. Mesnevî üzerine yapılmış olan diğer şerhler, tasavvuf ile ilgili temel kaynaklar ve son dönemde alan ile ilgili yapılan akademik çalışmalardan hareketle Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî üzerine yapılan bu çalışmada; ilk olarak şârih Hoca-zâde Muhammed Râsim Hikmet'in hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Ardından şerh metni üzerinde çalışılmış ve metnin kaynakları, şerh metodu ve şârih ile ilgili çıkarımlarda bulunulmuştur. Takip eden bölümde şerh metni çeviri yazıya aktarılmıştır. Sonuç bölümünde ise Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî'nin diğer şerhler içindeki yeri, onlarla etkileşimi ve alana katkısı tartışılmıştır. Son olarak bu çalışma esnasında yararlanılan kaynaklara ve dizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the work of Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî which is a commentary made by Hoca-zâde Muhammed Râsim Hikmet on the selected couplets of Mesnevi that written by Mevlana Celâleddîn-i Rûmî was examined. The main aim of thesis study is to present a literary text that will be the source of the studies in the field of Religious-Sufi Turkish Literature and to present the study to the benefit of the scientific world. This study was made on Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî and this study constructed on the basis of the other commentary that was written on Mesnevî, basic sources of Sufism, and recent academic studies on the related field. In this study, fistly information is given about the life and works of Hoca-zâde Muhammed Râsim Hikmet. Then, the commentary text was studied and inferences were made about the sources of the text, commentary method and commentator. In the following section, the commentary text has been written out. In the conclusion section, the place of of Şerh-i Müntehabât-ı Mesnevî in other commentaries, its interaction with them and its contribution to the field is discussed. Finally, the sources and the index used during this study are included in the study.