1980 sonrası özel kurum ve kuruluşların çağdaş Türk resmine katkıları
From 1980 to the present of Turkish painting, individual art and abstract portraits
- Tez No: 623061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER TAYFUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Culture, Art, Politics, Turkish Painting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
1980 'den günümüze Türk resmi, sanat anlamında hızla gelişen bir dönem olarak bilinir ve hiç olmadığı kadar sanat eserleri üretildiği söylenebilir. 1980'li yıllarda Türk resminde sanat, belli kurallara bağlı olarak sanat eserler vermek yerine daha çok özgün bir anlayışla birlikte biçim duruşuna sahip çıkan sanat ve sanatçılarda rastlamak olasıdır. Ayrıca, 1980 sonrasında aşırı şekilde güçlenen bireysel düşünce Türk resim sanatı üzerindeki etkisini ve günümüz eserlerindeki üretimler için gereklidir. Bu çalışmada, 1980 sonra Devlet Kültür politikalarının Çağdaş Türk Resim Sanatına yön verilen etkenler. Türkiye'deki sanat ortamının özellikle 1980 'sonrası toplumdaki hızlı gelişme ve değişimlere paralel olarak sözü edilen dönemin toplum yapısına ve yapılan eserlerin oluşumuna yol gösterici olmuştur. Anahtar Kelime: Kültür, Sanat, Politika, Türk Resim Sanatı
Özet (Çeviri)
From 1980 to the present, Turkish painting is known as a rapidly developing period in terms of art and it can be said that art works have been produced more than ever. In the 1980s, it is possible to come across art and artists in Turkish painting, rather than art works depending on certain rules. In addition, the individual thought, which was overpowered after 1980, was necessary for the effects of Turkish painting on the art of painting and for the productions of today's works. In this study, individual art ideas were examined as abstract and individual portrait abstractions, the effects on the artist, social influences, the result of the interaction of art and art products in the process from the 1980s to the present. Especially the art scene in Turkey in 1980 after the period mentioned in parallel with the rapid developments and changes in the society has been guiding social structure and the formation of the performed works.