Türkiye'de tek parti dönemi iaşe politikası
Single party period iasa policy in Turkey
  1. Tez No: 623153
  2. Yazar: DUYGU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İaşe, Cumhuriyet, İktisadi Politika, Tek Partili Dönem, Subsistence, Republic, Economic Policy, Single Party Period
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dar anlamda yedirip içirme, besleme manalarını ihtiva eden iaşe kavramı dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir. Zira kapitalizm öncesinde var olan toplumlar incelendiğinde kentlere hammadde ve gıda akışının sağlanmasının her zaman önemli bir sorun olduğu görülmektedir. Kentleşme ve nüfus artışları da iaşe sorunlarını tetikleyen önemli meseleler olarak ele alınmıştır. Bazı dönemlerde devletlerin iaşe buhranları yaşamaları ve yapılan politikaların sonuçsuz kalması iaşe kavramını daha önemli bir hale getirmiştir. Buhranların yaşanmasında neredeyse her dönemde etkili olan bazı ortak dinamikler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları devletlerin sahip oldukları arpaların değer kaybetmesi, nüfus artışı, maliyetlerin yükselmesi ve savaşın ekonomiye etkileridir. Bu dinamiklerin bir bütün halinde yol açtığı kıtlık idari ve mali yolsuzluklar ile karaborsacılığa neden olmaktadır. Bu nedenle halkın güvenliğinin teminatı olan devletler de her dönemde, dönemin iç dinamiklerine uygun olarak önlemler almışlardır. Osmanlı Devleti de farklı zaman dilimleri içerisinde iaşe sorunları yaşamış ve baş edebilmek için birçok önlem almıştır. Öyle ki iktisadi politika incelendiğinde en önemli üç ilkenin fiskalizm, provizyonizm ve gelenekçilik olduğu görülmektedir. Osmanlı'dan günümüze aktarılan gerek toplumsal gerekse siyasal mirasın etkisi hasebiyle Türkiye Cumhuriyeti içerisinde de iaşe meselesi çok önemli bir yer tutmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of subsistence, which contains the meaning of feding and drinking has an important place in the history of the world. Because, when the societies that existed before capitalism were examined, it was seen that supply in graw materials and food flow to cities was always an important problem. Urbanization and population growth have also been addressed as important issue striggering board problems. In some periods, the fact that the states suffered from the crises of the food stuffs and the in convenience of the policiesmade made the concept of food stuffs more important. There are some common Dynamics that have in fluenced the crisis in almost every period. Some of these are the depreciation of barley owned by states, population growth, rising costs, and the effects of war on the economy. The scarcity caused by these dynamics as a whole leads to administrative and financial corruption and black market. Therefore, the states, which are the guarantee of the security of the people, have taken measures in every period in accordance with the internal dynamics of the period. The Ottoman Empireal so experienced board problems in different time periods and took many measures to cope. Infact, when the economic policy is examined, it is seen that the three most important principles are fiscalism, provisionism and traditionalism. as a matter of subsistence in the Republic of Turkey with the effect of both societal and political heritage imported because of the Ottomans it has kept a very important place.