Malign melanom tanili hastalarda klinikopatolojik özelliklerin prognostik ve prediktif önemi
Prognostic and predictive importance of clinicopathological features in patients with Malignant Melanoma
- Tez No: 623156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİYE DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Malign melanom, nötrofil lenfosit oranı, prognostik faktörler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Malign melanom(MM) yıllara göre insidansı hızla artan yüksek metastaz riski ve mortalite ile giden bir malign neoplazmdır. Bu çalışmada malign melanom tanılı hastalarda demografik, labaratuar özellikler ve klinikopatolojik parametrelerle birlikte nötrofil-lenfosit oranının(NLR) prognoz ve sağkalım üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmamızda 2010-2017 yılları arasında kliniğimizde takip edilen malign melanom tanılı 107 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, serum LDH seviyesi, nötrofil, lenfosit düzeyleri, patolojik parametreler, BRAF mutasyonu durumu ve bunların genel sağkalım(OS) ve hastalıksız sağkalım(DFS) üzerine etkisi ve birbirleri ile ilişkisi araştırıldı. En sık görülen kutanöz melanom alt tipi nodüler malign melanomdu. Medyan NLR 1.97 olarak saptandı. Non-kutanöz MM olgularının hepsi BRAF negatifti. BRAF mutasyon durumuyla diğer klinikopatolojik ve labaratuar parametreleri arasında ilişki saptanmadı. İleri evrede non-kutanöz MM sıklığı daha fazlaydı. Yüksek NLR, ileri evre, ileri yaş, ülserasyon varlığı ve yüksek mitoz sayısı ile anlamlı olarak ilişkiliydi. Yüksek NLR, LDH seviyesi, artmış Breslow kalınlığı, Clark düzeyi ve mitoz sayısı, ülserasyon varlığı, lenf nodu(LN) tutulumu anlamlı olarak daha kısa OS süresi ile ilişkiliydi. Artmış Breslow kalınlığı, Clark düzeyi, mitoz sayısı ve LN tutulumu anlamlı olarak daha kısa DFS süreleri ile ilişkiliydi. Cox çok değişkenli regresyon analizinde OS üzerinde en etkili bağımsız değişken parametreler LN tutulumu ve yüksek NLR olarak saptandı. Nodal tutulum ayrıca nüksü predikte eden en anlamlı parametre olarak saptandı. Adjuvan IFN alan yüksek riskli erken evre hastalar ve medikal tedavi alan metastatik hastalarda NLR'nin prediktif etkisi saptanmadı. Klasik parametreler yanında NLR de prognozu öngördürebilecek bir biyobelirteç gibi görünmektedir. Nodal tutulumu olan ve NLR değeri yüksek olan hastalar klinikte daha yakından takip edilmelidir. Verilerin geniş çaplı çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Malignant melanoma(MM) is a malignant neoplasm with high metastatic potential and mortality with a rapidly increasing incidence by years. We aimed to investigate the effects of clinical, pathological, labaratory parameters, neuthrophyl lymphocyte ratio(NLR), demografic characterictics of patients on disease prognosis and survival in this study. In this study, 107 patients with malignant melanoma who were followed up in our clinic between 2010 and 2017, were evaluated retrospectively. Age, gender, serum LDH level, neuthrophil, lymphocyte levels, pathological parameters, BRAF mutation status and the relationship between each other and the effect of these parameters on overall survival(OS) and disease free survival(DFS) were investigated. The most common subtype of cutaneous melanoma was noduler MM. Median NLR was found to be 1.97. BRAF mutations were not detected in any cases of non-cutaneus MM whose mutation could be examined. No correlation was found between BRAF mutation status and other clinical, laboratory and pathological parameters. The incidence of non-cutaneous MM was higher in advanced stage. High NLR was significantly associated with advanced stage, age, presence of ulceration and high mitosis. High NLR, LDH level, increased Breslow thickness, Clark level and mitosis, presence of ulceration, lymph node(LN) involvement were significantly associated with shorter OS. Increased Breslow thickness, Clark level, mitosis and LN involvement were significantly associated with shorter DFS. In multivariate analysis the most important independent variable parameters on OS were LN involvement and high NLR. Nodal involvement was also the most significant parameter predicting recurrence. There was no predictive effect of NLR in high-risk early stage patients receiving adjuvant IFN and metastatic patients receiving medical treatment. In addition to classical parameters, NLR seems to be a biomarker that can predict prognosis. Patients with nodal involvement and high NLR value should be observed more closely. Data needs to be supported by larger studies. Key Words; Malignant melanoma, neuthrophil lymphocyte ratio, prognostic factors