Erkeklere uygulanan antioksidan terapisinin tekrarlayan gebelik kayıplarina etkisi: Bir meta analiz çalışması
Effects of the man antioxidant therapy for recurrent pregnancy loss : A meta analysis
  1. Tez No: 623155
  2. Yazar: ESİN SUDE GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SİBEL ASLAN, PROF. DR. BAHAR USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Sperm, Embriyo kaybı, DNA Hasarı, Oksidatif Stres, Antioksidan, Meta analiz, Sperm, Embryo loss, DNA Damage, Oxidative Stress, Antioxidant, Meta analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tekrarlayan gebelik kayıpları, iyi kalitedeki embriyoların birkaç in-vitro fertilizasyon denemesine rağmen implante olamaması ile karakterizedir. Embriyo, DNA'sının yarısını spermatozoadan almaktadır. Bu sebeple spermatozoanın DNA 'sı başarılı bir hamilelik için kilit bir rol üstlenmektedir. Subfertil ve infertil erkekler reprodüktif kanallarında yüksek miktarda reaktif oksijen türlerine sahip olduklarından bu durum spermlerinin DNA hasarı almasına ve bunun sonucu olarakta düşük fertilizasyon ve tekrarlayan gebelik kayıpları ile karşılaşılmasına neden olmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasında, DNA fragmantasyonu gözlemlenmiş erkeklere uygulanan antioksidan terapisinin, tekrarlayan gebelik kayıpları üzerindeki etkisinin Meta analiz yöntemiyle tespiti amaçlanmaktadır. Analiz verileri Pubmed, Hindawi, Fertilty and Sterility, Elsevier, Research Gate, Theriogenology, Asian Journal of Andrology, Springle Link, Wiley, Oxford Academic, Scielo, Indian Journal of Urology, Journal Library Index kütüphanelerinden elde edilmiştir. DNA fragmantasyonu gözlemlenmiş olan erkeklere antioksidan terapisinin uygulandığı randomize kontrollü çalışmalar analize dahil edilmiştir. Bu Meta analizi kategorik verilerden oluşmaktadır. Bu sebeple analiz, verilerin frekansları üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilmiştir. Etki büyüklüğü, Q istatistiği ve Cohen'in sınıflandırma metoduna göre sabit etkiler modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Yayın yanlılığının kontrolü için ise Funnel plot grafiği kullanılmıştır. DNA fragmantasyonu gözlemlenen toplam 922 erkeğin dahil edildiği Meta analizinde antioksidan terapi uygulanan erkeklerin partnerlerinde tekrarlayan gebelik kaybı riskinin azaldığı görülmektedir. Sonuç olarak, erkeklere uygulanan antioksidan terapisinin tekrarlayan gebelik kaybı olgusu üzerinde güçlü bir etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Recurrent pregnancy loss is determined when the embryos is in a good quality which fails to implant for several times in in-vitro fertilization (IVF) treatments. The embryo takes half of its DNA from the spermatozoa. Therefore, spermatozoa of the DNA is the key factor for a successful pregnancy. Subfertile and infertile men are known to present higher amount of reactive oxygen species in the reproductive tract that causes sperm's DNA damage and results in lower fertility and recurrent pregnancy loss. In this project, the effects of the man antioxidant therapy were intended to evaluate with the DNA fragmentation for recurrent embryo loss by using Meta analysis method. Analysis datas were collected from Pubmed, Hindawi, Fertilty and Sterility, Elsevier, Research Gate, Theriogenology, Asian Journal of Andrology, Springle Link, Wiley, Oxford Academic, Scielo, Indian Journal of Urology, Journal Library Index databases. Randomized controlled trial desings has chosen for this analysis which has a male partners with increased DNA fragmentation were got antioxidant therapy. This Meta analysis created from the cathegorical datas. For this reason in this Meta analysis we have done our analysis from calculating data's frequency. The fixed effect model was chosen to calculate the effect size, by using Q statistics and Cohen's classification method. Funnel plot diagram were used for check up the publication bias. Totally 922 men, presented with an increased DNA fragmentation were incorporated to this Meta analysis. Mainly, whose male partners accepted antioxidant therapy reduced recurrent pregnancy loss risk. As a result of this study, antioxidant therapy for a man has a strong effect on the recurrent pregnancy loss cases.