Mevcut betonarme bir binanın sistem iyileştirilmesi ve taşıyıcı eleman güçlendirme yöntemlerine göre karşılaştırılması
Comparison of an existing R/C building according to methods of system improvement and strengthening of carrier elements
  1. Tez No: 623182
  2. Yazar: HAKAN SARGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK KAYMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Hasar düzeyleri, Performans analizi, Sistem iyileştirme, Strengthing, Levels of damage, Performance analayzing, System improvment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sismik olarak aktif alanlarda bulunan mevcut betonarme binaların çoğu mevcut deprem yönetmeliklerini karşılayamamaktadır. Aynı zamanda güçlü depremlerin bir sonucu olarak, birçok bina büyük maddi hasar eşliğinde hasara ve yıkıma maruz kalmaktadır. Bu çalışmada, sismik olarak aktif alanda bulunan mevcut bir betonarme binanın performansı ilk olarak DBYBHY 2007'ye göre değerlendirilmiş ve durumu tespit edilmiştir. Ardından 2007 yönetmeliğine göre taşıyıcı eleman güçlendirmesi ve sistem güçlendirmesi alternatifleri incelenmiştir. DBYBHY 2007'ye göre istenen performans seviyesini sağlayan güçlendirme önerisi TBDY 2018'e göre ayrıca değerlendirilmiş ancak 2018 yönetmeliğindeki istenen performans seviyesini sağlamadığı görülmüştür. Bu durum üzerine güçlendirme önerisinde bazı eklemeler gerçekleştirilerek TBDY 2018'e göre de uygun hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many existing reinforced concrete buildings that are located in seismically active areas fail to meet the current seismic codes. At the same time, as a result of strong earthquakes, many buildings are subject to damage and destruction accompanied by major material damage. In this study, the performance of an existing reinforced concrete building that was located at the seismically active area was first evaluated according to DBYBHY 2007 and its condition was determined. Then, element strengthening and strengthening of system alternatives were examined according to the 2007 code. Strengthening project that provides the desired level of performance according to DBYBHY 2007 has been additionally evaluated and compared to TBDY 2018 but it was observed that it did not provide the desired performance level in the 2018 code. In this case, some additions were made in the strengthening project and made suitable for TBDY 2018.