Katı atıktan elektrik enerjisi üretimi projesi ve maliyetlemesi: Edirne şehri için bir öneri
Solid waste electricity energy production project and cost: Suggestions for Edirne city
  1. Tez No: 623418
  2. Yazar: AYTAÇ GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji, Yenilenemeyen Enerji, Sustainability, Renewable Energy Non-renewable Energy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenmek, barınmak, giyinme gibi birçok ihtiyaca sahiptir. Bu ihtiyaçların giderilmesinde en büyük yardımcıları enerjidir. Çünkü enerji insanlığın ısınma, yemek pişirme gibi ihtiyaçlarının yanında bir şeyler üretebilme ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. İnsanlar için bu yaşamsal öneme sahip bu konu ülkelerin de ekonomik kalkınmalarında, refah seviyelerinin artışında ve dünya üzerinde söz sahibi olmalarında önemli bir yere sahiptir. Enerji birçok unsurdan üretilebilir ve bu üretim yenilenemeyen ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak sınıflandırılmaktadır. Yenilenemeyen enerji kaynaklarını diğer kaynaklardan ayıran en önemli özellik tükenir olması ve kullanımının çevreye zarar veriyor olmasıdır. Çevreye zararının bilinmesine rağmen kullanılmasının en önemli sebebi enerji ihtiyacına hızlı yanıt verebilmesidir. Yapılan araştırmalar dünya üzerindeki yenilenemeyen enerji rezervlerinin (petrol için 50,7 yıl, doğalgaz için 52,8 yıl, kömür için 114 yıl) kısa sürede tükeneceğini göstermektedir. Hem rezervlerin ömürlerinin bu denli kısa olması hem de insanlarda ve devletlerde artan çevre bilinci yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artmasına neden olmuştur. Bunun yanında insanlar ve devletler gelecek kuşakların yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri bir dünya için bir şeyler yapması gerektiğinin farkına varmıştır. Bu durum enerjide sürdürülebilirlik kavramını ortaya çıkarmıştır. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının çevreye ve atmosfere verdiği kalıcı zararların giderilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttırmak ve sürdürülebilir bir enerji ve hatta sürdürülebilir bir dünya için ülkeler arası bir dizi işbirliği, anlaşma, direktif, yasa gibi emredici ve yapmayı zorunlu kılan faaliyetler her geçen gün artarak gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
People have many needs to keep living like feeding, sheltering, dressing. Energy is an assistant for them to cover their needs because it provides the need of producing something new alongside heating and cooking. This topic that is vitally important for human also have an important position for countries to develop their economy, increasing their welfare levels and having a voice on the world. Energy can be produced from many different resources which are classified as renewable and non-renewable. The most significant features which distinguish non-renewable resources from others is their exhaustibility and harm on the environment. The very reason of their consumption is that they can cover energy requirement quickly. Researches suggest that non-renewable energy reserves(for petrol 50.7 year, for natural gas 52.8 year, for coal 114 year) will be consumed away in a short span of time. Both the short life of reserves and increasing environmental awareness caused increased use of renewable energy resources. Besides, people and states have realized that they must do something for a world in which future generations can perform their vital activities. This situation has revealed the concept of sustainable energy. Each passing day, mandatory activities such as intercountry cooperation, agreement, directive and law take place for removing permanent damages of non-renewable energy resources to environment and atmospheres, increasing use of renewable energy resources, sustainable energy and even a sustainable world.