Futbolcularda musklin ve insülin ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between musclin and insulin in football players
- Tez No: 623426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAGIP PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenman, Musklin, İnsülin, Football, Practice, Musclin, Insulin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, 6-haftalık kamp süresi uygulanan futbolcularda insülin ve musklin ilişkisi incelenmiştir. Araştırma grubunu, 17 erkek futbolcu oluşturdu. Futbolculara, 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere 90 dakika futbol antrenmanı yaptırıldı. Veriler antrenman öncesi ve sonrası farklılıkları ortaya koymak için SPSS paket programı yardımı ile bağımlı gruplar arası ortalamaların karşılaştırılması için kullanılan testler ile analiz edildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile incelendi. Verilerden normal dağılım gösterenler Bağımlı t-testi ile normal dağılım göstermeyenler ise Wilcoxon testi ile analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık P0.05), ancak üre ve kolesterol düzeylerini düşürdüğü tespit edildi (P0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada futbolcularda kamp öncesi ve sonrası antrenman uygulamasının musclin düzeyini artırdığı, insülin düzeyini ise etkilemediği tespit edilmiştir. Bu bilgiler ışığında farklı egzersiz metotları ve diğer spor dallarının katılımcılarına yönelik araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between insulin and musclin was investigated in football players who were given a 6-week camp time. The population of the study was composed of 17 male football players. The football players had football practice for 90 minutes five days a week during 6 weeks. Data were analyzed with the help of SPSS package program to compare the differences between dependent groups with the tests used to reveal the differences before and after the training. The suitability of the data to normal distribution was examined by Shapiro-Wilk test. Those who showed a normal distribution from the data were analyzed with the Dependent t-test and those who did not show a normal distribution with the Wilcoxon test. Statistical significance was accepted as P 0.05), but decreased urea and cholesterol levels (P 0.05). As a result, in this study, it was determined that the practice of training before and after the camp in the soccer players increases the musclin level and does not affect the insulin level. In the light of this information, there is a need for researches for different exercise methods and participants of other sports.