Allojenik kök hücre nakli uygulanan hastalarda geç dönem enfeksiyon dışı komplikasyonların retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of non-infective complications in patients with allogenic stem cell transplantation
- Tez No: 623430
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: allojenik hematopoetik kök hücre nakli, geç dönem komplikasyonlar, GVHD, allogeneic hematopoietic stem cell transplantation, late complications, GVHD
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı allojenik hematopoetik kök hücre nakli ( AHKHN) yapılmış hastalarda geç dönem enfeksiyon dışı komplikasyonları incelemektir. Gereç ve yöntem: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji Bilim Dalı'nda 01.02.2011- 31.12.2018 tarihleri arasında hematopoetik kök hücre nakli yapılan 206 hastanın dosyası retrospektif olarak sistem üzerinden incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 143 hastada gelişen geç dönem enfeksiyon dışı komplikasyonlar incelendiğinde %68 inde geç dönemde komplikasyon geliştiği gözlendi. Elli yaş altı ve üstü komplikasyon gelişme oranları arasında fark görülmedi. Hastaların %33 ünde kronik Graft Versus Host Disease (GVHD) geliştiği gözlendi. En sık cilt ve karaciğer GVHD' ye rastlanıldı. Hastalarda gelişen endokrin, hepatik, cilt, oküler, oral, nörolojik, pskiatrik, renal komplikasyonlar dosya taramaları ile analiz edildi. Sistem komplikasyonları büyük oranda GVHD ve tedavisi ile bağlantılı görülmekle birlikte verilen hazırlık rejimine, tedavilere, primer hastalığa bağlı komplikasyonlara da rastlanıldı. Hepatik komplikasyonlardan karaciğer fonksiyon testleri (KCFT )yüksekliğine en sık GVHD ve ilaç toksisitesinin neden olduğu görüldü. Endokrin komplikasyonlar içerisinde en çok tip 2 Diyabetes Mellitus (DM) ve tiroid fonksiyon bozukluğu ile tespit edildi. Cilt komplikasyonlarının daha çok Herpes Simplex virüs (HSV) ve Herpes Zoster gibi viral nedenli olduğu saptandı. Oküler ve oral komplikasyonlar daha çok GVHD' nin tutulumu yahut tedavisi ile ilgili olduğu görüldü. Sonuç: AHKHN yapılan hastalarda geç dönem komplikasyonlarla sık karşılaşıldığı, bu komplikasyonların büyük oranda GVHD ve GVHD' nin tedavisi ile ilişkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate late non-infectious complications in patients with allogeneic hematopoietic stem cell transplantation (AHKHN). Material and Method: The records of 206 patients who underwent hematopoietic stem cell transplantation between 01.02.2011 and 31.12.2018 in İnönü University Turgut Özal Medical Center Hematology Department were retrospectively reviewed. Results: When non-infectious complications were examined in 143 patients included in the study, 68% developed late complications. There was no difference between the rates of complications under 50 years and older. Chronic Graft Versus Host Disease (GVHD) was observed in 33% of the patients. The most common skin and liver GVHD were found. Endocrine, hepatic, skin, ocular, oral, neurological, psychiatric and renal complications were analyzed by file scans. Although system complications were mostly related to GVHD and its treatment, complications related to the preparation regimen, treatments and primary disease were also observed. Among hepatic complications, GVHD and drug toxicity were the most common causes of elevated liver function tests (LFT). The most common endocrine complications were type 2 diabetes mellitus (DM) and thyroid dysfunction. Skin complications were mostly caused by Herpes Simplex Virus (HSV) and Zona Zoster. Ocular and oral complications were mostly related to involvement or treatment of GVHD. Conclusion:: It was seen that late complications were common in patients who underwent allogeneic transplantation and these complications were mostly related to GVHD and GVHD treatment.