Kentsel bellek bileşenleri üzerine hermeneutik okuma: Adana Atatürk caddesi örneği
Hermeneutic reading on urban memory components: Example of Adana Atatürk boulevard
  1. Tez No: 623444
  2. Yazar: GÜLNAR TUĞBA TEFEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hermeneutik Kent Okuması, Kent Belleği, Adana'da Kent Değişimi, Hermeneutic Urban Reading, Urban Memory, Urban Change in Adana
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
20. yüzyıl modernleşme ve sanayileşme hareketleri açısından hızlı ve köklü değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Köyden kente yoğun nüfus göçünün yaşanması, ülke genelinde kente yerleşimlerin artmasına neden olmuştur. Bu durum; kentsel değişim ve dönüşüm hareketlerini başlatarak kent dokusunda bozulmalara, kimliksiz ve eskiden bağımsız bir yapılaşmaya yol açmış, kültürel mirasın korunması sorununu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, Adana'nın kent belleği değişimini, 1930-2018 yılları arasında Atatürk Caddesi'nde bulunan modern mimarlık ürünleri üzerinden okumaktır. Bu amaç doğrultusunda harita, çizim, fotoğraf arşivleri, anket tekniği ve SPSS analiz programı kullanılarak elde edilen veriler, mimarlık disiplini ile hermeneutik okuma yaklaşımı çerçevesinde kent okuması üzerinden ele alınmış ve kentsel bellek bileşenlerinin analizi sorgulanmıştır. Yapılan hermeneutik analizler sonucunda, Atatürk Caddesi'ndeki değişim etkisinin gözlem gruplarına göre farklılaştığı, yapısal müdahaleler ile iyi korunmuş ve tescilli yapıların kent belleğindeki yerini koruduğu, yakın dönemin nitelikli mimari ürünlerinin ise, yıkıma ve/veya tahribata uğradığı, kent belleğinden kaybolduğu, değerinin azaldığı ve korunması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The 20th century is a period of rapid and radical changes with modernization and industrialization movements. The intense population migration from the village to the city has led to an increase in urban settlements throughout the country.This situation; by initiating urban change and transformation movements, it caused disruptions in urban texture, an unidentified and formerly independent building, and raised the problem of preserving cultural heritage. The aim of this study is to read Adana's urban memory change over modern architectural products on Atatürk Boulevard between 1930-2018. For this purpose, the data obtained by using map, drawing, photograph archives, questionnaire technique and SPSS analysis program were handled through urban reading within the framework of architectural discipline and hermeneutic reading approach and the analysis of urban memory components was questioned. As a result of hermeneutical analysis, the effect of change on Atatürk Boulevard differs according to the observation groups, the well-preserved and registered buildings with structural interventions have preserved their place in the city's memory, while the architectural products of the recent period have been destroyed and / or destroyed, lost from urban memory, and their value has decreased. It has been determined that it should be protected.