Postmenopozal osteoporozlu kadınlarda plazma serbest amino asit profilinin incelenmesi
Examination of plasma free amino acid profile in women with postmenopausal osteoporosis
- Tez No: 623462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İDRİS KIRHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Postmenopozal Osteoporoz, Plazma Serbest Amino Asit Profili, Postmenopausal Osteoporosis, Plasma Free Amino Acid Profile
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Osteoporoz artmış kemik kırık riski ve azalmış kemik gücü ile karakterize sık görülen bir metabolik kemik hastalığıdır. Nüfusun yaşlanması ve osteoporotik kırıkların neden olduğu yüksek morbidite ve mortalite nedeniyle ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Amino asitler (AA) insan vücudunun proteinlerini oluşturur. Daha önceden bazı amino asitlerin kemik gücü ve yoğunluğu ile ilişkisi bilinmektedir. Bu çalışmamızda amacımız postmenopozal kadınlarda amino asit profilini inceleyerek osteoporozla ilişkisini araştırıp ve tanı, tedavi ve etiyolojide yol gösterici olabilecek amino asitleri saptamaktı. Yöntem: Çalışmamıza Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvuran postmenopozal dönemde olup osteoporoz tanısı olan 52 kadın ile osteoporoz saptanmayan 52 kadın, toplam 104 kişi dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundaki her kadından incelenmek üzere kan numuneleri alındı. Alınan kan örnekleri serbest amino asit profili incelenmek üzere LC-MS/MS ile analiz edildi. Toplam 34 amino asit incelendi. Bulgular: İncelenen amino asitlerden glutamin, serin ve norvalin, osteoporoz grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek saptandı. Triptofan ise osteoporoz grubunda daha kontrol grubuna göre daha düşük saptandı. Geriye kalan amino asitler her iki grupta benzerdi. Sonuç: Serbest amino asit profili osteoporozun bir belirteci olarak hastalığın tanısında etiyolojisinde ve tedavisinde kullanılabilir. Bu amino asitler kırık riskinin belirlenmesi, yaşam tarzı faktörleri veya osteoporozdan korunmak amacıyla beslenme şekilleri için yararlı bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca amino asitlerdeki bu değişiklikler kemik metabolizmasının daha da aydınlatılması açısından açıklayıcı olabilir.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Osteoporosis is a common metabolic bone disease characterized by increased bone fracture and decreased bone strength. It has become a serious public health problem due to aging population and high morbidity and mortality caused by osteoporotic fractures. Amino acids (AA) form the proteins of the human body. Some amino acids have been previously known to be associated with bone strength and density. In this study, our aim was to examine the amino acid profile in postmenopausal women, to investigate its relationship with osteoporosis and to identify amino acids that may be a guide in diagnosis, treatment and etiology. Method: In our study, a total of 104 people were included in the postmenopausal period, 52 women diagnosed with osteoporosis and 52 women without osteoporosis, who applied to Harran University Faculty of Medicine Research and Application Hospital. Blood samples were taken from each patient in the patient and control groups for examination. Blood samples were analyzed by LC-MS / MS to examine the free amino acid profile. A total of 34 amino acids were examined. Results: Among the amino acids examined, glutamine, serine and norvaline were higher in the osteoporosis group than in the control group. Tryptophan was lower in the osteoporosis group than in the control group. The remaining amino acids were similar in both groups. Conclusion: The free amino acid profile can be used as a marker of osteoporosis in the diagnosis, etiology and treatment of the disease. These amino acids can be used in a beneficial way to determine the risk of fractures, lifestyle factors or dietary forms to protect against osteoporosis. In addition, these changes in amino acids may be explanatory for further clarification of bone metabolism.