Akut NON-alkolik pankreatit hastalarında rdw ile morbidite ve mortalite arasındaki ilişkinin araştırılması
Research on the association between rdw and morbidity and mortality in patients diagnosed with acute NON-alcoholic pancreatitis
  1. Tez No: 623552
  2. Yazar: NESLİHAN HATUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. EBUBEKİR ŞENATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Acute pancreatitis, red cell distribution width, prognosis, hospitalization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Akut pankreatit tüm dünyada sık görülen ve uygun tedavi yapılmadığı taktirde morbidite ve mortalitesi yüksek bir hastalıktır. Hastalık ciddiyetini erken dönemde belirleyebilmek için kullanımı hızlı ve pratik biyokimyasal belirteçlere ihtiyaç vardır. Biz de bu çalışmamızda akut non-alkolik pankreatit tanısı alan hastalarda Eritrosit Dağılım Genişliği (RDW)'nin morbidite ve mortalite ile ilişkisini araştırmayı hedefledik. YÖNTEM: Çalışmaya T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde 01.05.2019-01.11.2019 tarihleri arasında, akut non-alkolik pankreatit tanısı ile yatırılarak takip ve tedavi edilen 103 hasta ve bunlara ait toplam 113 akut pankreatit atağı dahil edildi. Prognozu değerlendirmek için Ranson, BISAP (Bedside Index of Severity In Acute Pancreatitis), Modifiye Glasgow (Imrie) skorları, Atlanta Sınıflaması, komplikasyon gelişip gelişmediği, hastanede yatış süresi gibi parametreler kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen akut pankreatitli olguların ortalama RDW değeri %13,825±2,060 görüldü. Başvuru RDW değerlerine bakıldığında, RDW'nin komplikasyon gelişen hastalarda (14,630±3,855) gelişmeyenlere göre (13,652±1,388) daha yüksek olduğu görüldü ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.343). Tüm olguların başvuru (13,825±2,060) ve çıkış (13,755±2,099) RDW değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p=0,210). Ranson, Imrie, BISAP Skorları ve Atlanta Sınıflaması ile RDW ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Başvuru RDW değerleri ve hastanede yatış süreleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı (p=0,01) ve pozitif (Pearson korelasyon katsayısı=0,241) bir ilişki olduğu görüldü. RDW için eşik değeri %15 olarak belirlenip iki ayrı gruba ayrıldığında RDW %15 ve üzeri olan olgularda hastanede yatış süresi diğerlerine göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,009). SONUÇ: Başvuru RDW değeri ile akut pankreatit şiddet skorlama sistemleri ve komplikasyon gelişimi arasındaki korelasyon istatistiksel olarak anlamlı değilken, hastanede yatış süresi ile RDW arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulduk. Bu sonuç başvuru anında RDW değeri yükseldikçe hastaların hastanede daha uzun yatacağı anlamı taşıyabilir. Anahtar Kelimler: Akut Pankreatit, eritrosit dağılım genişliği, prognoz, yatış süresi
Özet (Çeviri)
AIM: Acute pancreatitis is a frequent disease all over the world and it has a high morbidity and mortality rate when appropriate treatment is not provided. In order to stage the severity of the disease in the early period, biochemical markers that are used fast and practical are needed. In this study, we aim to search the association between red cell distribution width (RDW) and morbidity and mortality in patients diagnosed with acute non-alcoholic pancreatitis. METHOD: In this study, 103 patients diagnosed with acute non-alcoholic pancreatitis and hospitalized who were monitored and treated between the dates 01.05.2019-01.11.2019 in Republic of Turkey Ministry of Health Istanbul Provincial Health Directorate Ministry of Health Istanbul Medeniyet University Göztepe Education and Research Hospital Gastroenterology Clinic and a total of 113 AP attacks of these patients were enrolled. In order to assess the prognosis, parameters such as Ranson Score, BISAP (Bedside Index of Severity In Acute Pancreatitis), Modified Glasgow (Imrie) Score, Atlanta Classification, whether a complication was developed or not, the length of hospital stay were used. RESULTS: The average RDW value of the cases with acute pancreatitis that were included in the study was %13,825±2,060. When the entrance RDW values are considered, it was seen that the RDW were higher in patients with complications (14,630±3,855) than the ones without complications (13,652±1,388) however the difference between the two was not significant (p=0,343). When all the cases were considered, no significant difference (p=0,210) was seen between the entrance (13,825±2,060) and the exit (13,755±2,099) values. No statistically significant correlation between the Ranson, Imrie, BISAP Scores and Atlanta Classification and RDW measurements was determined. When the initial RDW values and the length of hospital stay (days) are compared, it was seen that there was a statistically significant (p=0,01) and positive (Pearson correlation coefficient=0,241) relation between the two. When the threshold value was determined as 15 % and divided into two groups, the length of hospital stay in the cases in which RDW was 15 % and more was again found out significantly higher (p=0,009) when compared to others. CONCLUSION: While the correlation between the initial RDW values and acute pancreatitis severity scoring systems and the development of complication is not statistically significant, we've found a statistically significant relationship between the length of hospital stay and RDW. This result may signify that as long as RDW value increases in the moment of application, the length of hospital stay for the patients also increases.