İnflamasyon belirteçlerinin küçük hücreli dışı akciğer kanserinde tedavi cevabını predikte etmedeki rolü ve prognostik önemi
The role of inflammation markers for predictting the treatment answer and prognostic importance in the non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 623588
  2. Yazar: BERRİN DİDEM TOLUÇ BAYAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, inflamasyon belirteçleri, sağ kalım ve tedavi yanıtı, Non-small cell lung cancer, markers of inflammation, survival and treatment response
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
AMAÇ: Akciğer kanseri tüm dünyada kanserlerden ölümlerin en sık sebebidir. Akciğer kanserlerinin yaklaşık %85'ini küçük hücreli dışı akciğer kanserleri (KHDAK) oluşturmaktadır. Kanser oluşumu, prognozu ve tedavi yanıtı ile inflamasyon arasında ilişkiyi gösteren son yıllarda yapılmış birçok çalışma mevcuttur. Bu klinik çalışmada evre IIIB ve IV KHDAK tanısı konan, tedavi ve takip edilen hastaların tedavi yanıtı ve sağ kalımları ile inflamasyon belirteçleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.Ayrıca;bu çalışmamızda tedavi yanıtını ve sağkalımı predikte eden yeni parametreler ve belirteçler bulunması amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Prospektif yapılan araştırmaya T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji polikliniğine 15/04/2019 – 01/05/2020 tarihleri arasında başvuran, evre IIIb ve IV inoperabl KHDAK tanılı gönüllü hastalar dahil edildi. Tedavi uygulaması öncesinde ve sonrasında hastalardan rutin olarak bakılmakta olan hemogram, C reaktif protein (CRP), albumin, sedimentasyon(ESH), ferritin, total demir bağlama kapasitesi ve tümör markerleri incelendi ve karşılaştırıldı. Ayrıca; bu verilerden elde edilen bilgiler ile CRP/albümin nötrofil/lenfosit, lenfosit/monosit, albümin/globülin değerlerine bakıldı. Hastalar 2 gruba ayrıldı. Gruplar, tedavi sonrası yanıt alanlar (tam ya da kısmi) ve yanıt alınamayanlar (stabil ya da progrese olanlar) olarak tanımlandı. İstatistik analizi yapılarak bu parametrelerin tedaviyi predikte etmedeki ve prognoz üzerindeki etkisinin araştırılması hedeflendi. BULGULAR: Gruplar arasında cinsiyet (p:0,693), yaş (p:0,744), patolojik tanı (p:0,519) nötrofil/lenfosit değişimi (p:0,093), lenfosit/monosit değişimi (p:1), albümin/globulin değişimi (p:0,309), sedimantasyon (ESH) değişimi (p:0,206), albümin değişimi (p:0,494) CEA-1 (p:0,716) tedavi yanıtı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmedi. CRP/albümin azalması (p:0,04) tedaviye yanıt veren grupta istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Ayrıca tedavi sonrası bazale göre azalmış CRP değeri de (p:0,049) da tedaviye yanıt alınan grupta istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Ferritin azalması (p:0,046) progresyonsuz sağ kalım üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur SONUÇ: KHDAK evre IIIB ve IV hastalarında tedavi öncesi ve takibinde özellikle başta CRP, CRP albümin oranı ve ferritin olmak üzere takip ve tedavi de inflamasyon belirteçleri yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Lung cancer is the most common cause of cancer deaths worldwide. Approximately 85% of lung cancers are non-small cell lung cancers (NSCLC). There are many studies in recent years that show the relationship between cancer formation, prognosis, treatment response and inflammation. In this clinical study, the relationship between treatment response and survival and inflammatory markers of patients diagnosed with stage IIIB and IV NSCLC was investigated. In addition, it was aimed to find new parameters and markers predicting treatment response and survival. MATERIAL and METHODS: Voluntary patients diagnosed with stage IIIb and IV inoperable NSCLC who applied to the oncology outpatient clinic of T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi between 15/04/2019- 01/05/2020 were included in this prospective study. Before and after treatment, hemogram, C reactive protein (CRP), albumin, sedimentation (ESH), ferritin, total iron binding capacity, tumor markers were examined and compared. Also; With the information obtained from these data, CRP / albumin neutrophil / lymphocyte, lymphocyte / monocyte, albumin / globulin values were evaluated. The patients were divided into 2 groups. The groups were defined as those who received a post-treatment response (full or partial) and those who did not receive a response (stable or progressive). The statistical analysis was carried out to predict the effect of these parameters on the prognosis and treatment. RESULTS: Among the groups; gender (p: 0.693), age (p: 0.744), pathological diagnosis (p: 0.519), neutrophil / lymphocyte exchange (p: 0.093), lymphocyte / monocyte exchange (p: 1), albumin / globulin exchange (p:0,309), sedimentation (ESH) exchange (p: 0,206), albumin exchange (p: 0,494), CEA-1 (p: 0,716), there was no statistically significant difference in treatment response. CRP / albumin decrease (p: 0.04) was found statistically significant in the group that responded to the treatment. In addition, decreased CRP value after treatment compared to baseline (p: 0.049) was found statistically significant in the group responding to the treatment. Ferritin reduction (p: 0.046) was statistically significant on progression-free survival. CONCLUSION: Inflammation markers can be a guide in pre-treatment and follow-up, especially CRP, CRP albumin ratio and ferritin in NSCLC stage IIIB and IV patients.