Kamu diplomasisinde halkla ilişkiler aracı olarak sanatın kullanılması: 7. Uluslararası EgeART Sanat Günleri örneği
The use of art as a means of public relations in the context of public diplomacy: The case of 7th International EgeART
- Tez No: 623589
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Diplomasi, Sanat, Public Diplomacy, Public Relations, International Relations, Diplomacy, Art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Halkla ilişkiler, kamuoyu ve hedef kitlede olumlu itibar ve imaj yaratılmasını sağlayan iletişim faaliyetleridir. Kamu diplomasisi ise halkla ilişkiler prensiplerini diplomatik ve uluslararası boyutlarla destekleyen bir kavramdır. Bu iki kavram toplumsal ve uluslar arası iletişim boyutunda birbirini desteleyen kavramlar olarak kullanılmaktadır. Ancak devletler ve kurumlar günümüzde çok fazla iletiye maruz kalan toplumun dikkatini çekmek ve mesajlarını iletmek amacıyla yeni bir iletişim kanalı geliştirmişlerdir. Yeni ve etkili bir iletişim kanalı olarak oraya çıkan sanat, anlam üretme ve iletme işlevleriyle sofistike bir iletişim aracına dönüşmüştür. Literatürde ayrı ayrı kavramlar olarak çok sayıda çalışmaya konu olmuş olan halkla ilişkiler, kamu diplomasisi ve sanatın bir bütün olarak çok fazla ele alınmadığı görülmüştür. Oysaki devletler, kanaat önderleri yaratma, işbirliği yapma, planlama, strateji kurma, kamuoyu yaratma gibi pek çok alanda sanatın anlam üretme ve iletme işlevinden yararlanmaktadırlar. Bu çalışma disiplinler arası ilişkileri temele alarak halkla ilişkiler aracı olarak sanatın kamu diplomasisi perspektifinden devletlerarası ilişkilere etkisi ve yeterliliğinin değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu kavramları destekleyen örnek bir etkinlikle kamu diplomasi ve halkla ilişkiler bağlamında sanat etkinliklerinin etkisiyle ilgili görüşlere, yaklaşımlara yer verilmiştir. Bu çalışmanın temel amaçları; devletlerarası ilişkilerde yeni ileti kanalarının diplomatik ilişkilere katkısını belirlemek, sanat kavramının iletişim yönüyle halkla ilişkilerin kuramsal yapısını kamu diplomasisi perspektifinden değerlendirerek yerli ve yabancı literatüre katkı sağlamak ve Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinde sanat kavramını gündeme getirerek bu kavramın diplomatik ilişkilerdeki yetkinliğini ve ilkelerini ortaya çıkarmaktır. Bu doğrultuda kamu diplomasi kavramsal bir çerçeveyle sunulmuş ve diplomatik ilişkilerde sanatın etkisini değerlendirebilmek amacıyla nitel yöntem kullanılmıştır. Kamu diplomasisi ve sanat üzerine temellendirilen çalışmanın bulgurları, ege art sanat etkinlikleri katılımcıları arasından amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak belirlenen 10 katılımcı ile yapılan derinlemesine görüşmelerin içeri analizi kullanılarak işlenmesi ile elde edilmiştir. Elde edilen bulgular kamu diplomasisi ve sanat arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermiştir. Sanatın halkla ilişkiler alanında bir diplomasi aracı olarak kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Public relations are communication activities that create positive reputation and image in the public and the target audience. Public diplomacy is a concept that supports public relations principles with diplomatic and international dimensions. These two concepts are used as supporting concepts in the dimension of social and international communication. However, governments and institutions have developed a new communication channel in order to attract the attention of the society that is exposed to many messages and to convey their messages. Art, which has emerged as a new and effective communication channel, has turned into a sophisticated communication tool with its functions of producing and communicating meaning. Public relations, public diplomacy and art, which have been the subject of numerous studies as separate concepts in the literature, have not been observed as much as a whole. However, states use the function of producing meaning and conveying meaning in many fields such as creating opinion leaders, cooperating, planning, forming strategy, creating public opinion. This study aims to evaluate the effect and adequacy of art on inter-disciplinary relations from the perspective of public diplomacy as a public relations tool, based on interdisciplinary relations. With an exemplary activity supporting these concepts, opinions and approaches regarding the impact of art activities in the context of public diplomacy and public relations are included. The main objectives of this study are; in interstate relations to determine the contribution to the diplomatic relations of new transmission in blood, evaluating the theoretical structure of the public relations aspect of communication of concept art from public diplomacy perspective it is local and to contribute to the foreign literature and Turkey's competence in diplomatic relations this concept by introducing the concept of art in public diplomacy activities on the agenda and uncover principles. Accordingly, public diplomacy is presented with a conceptual framework and qualitative method is used to evaluate the effect of art in diplomatic relations. The bulgur of the study, which is based on public diplomacy and art, was obtained by using in-depth analysis of in-depth interviews with 10 participants determined using the purposeful sampling method among the participants of Aegean art events. The findings showed that there is a strong link between public diplomacy and art. It was seen that art was used as a tool of diplomacy in the field of public relations.