Femur boyun kırıklı hastaların tedavisinde uygulanan çimentolu ve çimentosuz hemiartroplasti sonuçlarının karşılaştırılması (Klinik çalışma)
Comparison of noncemented and cemented hemiarthroplasty results of the treatment of patients with femoral neck fracture (Clinical study)
  1. Tez No: 623757
  2. Yazar: TORAY BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABTULLAH MİLCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur boyun kırığı, çimentolu/çimentosuz bipolar hemiartroplasti, fonksiyonel kapasite, Femoral neck fracture, cemented / cementless hemiarthroplasy, functional capacity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, femur boyun kırığı nedeniyle çimentolu veya çimentosuz bipolar hemiartroplasti operasyonu geçirmiş hastalardaki, preoperati/postoperatif fonksiyonel kapasite, uzun dönem protez sağkalımını değerlendirmek ve bu iki protez tipinin fonksiyonel iyileşme, perioperatif/posteoperatif sistemik ve lokal komplikasyonları, geriye dönük olarak karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada,2014-2018 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine femur boyun kırığı tanısıyla yatırılan 55 yaş üstü, sementli bipolar hemiartroplasti yapılan 37 (ortalama yaş 80), sementsiz bipolar hemiartroplasti yapılan 99 (ortalama yaş 78), toplamda 136 hasta (48 erkek, 88 kadın) incelenmiştir. Veriler hastaların arşive kayıtlı dosyalarından ve hastane bilgi yönetim sisteminden retrospektif olarak edinilmiştir. Ayrıca hayat kalitesi, fonksiyonel kapasite, ağrı ile ilgili değrelendirmeler, son poliklinik muayenesi sırasında hastaların kendisine ve/veya bakım veren kişiye yöneltilen ölçekler/skalalar ile yapıldı. Bulgular: Erkeklerin sayısı çimentolu grupta 11(%36,2) iken, kadınların sayısı 26(%63,8), çimentosuz protez uygulanan grupta ise erkeklerin sayısı 37(%37,4) kadınların sayısı 62(%62,6) idi. Palmer Parker aktivite değerlendirme skoruna göre çimentolu grupta tam bağımlı hasta oranı daha fazladır. Fonksiyonel kapasite, hayat kalitesi ölçeklerinden Barthel indeksi, Harris kalça skoru çimentolu/çimentosuz grupta benzerdi. 75 yaş altı hastaların skorlarında çimentosuz grupta skorlamalar daha iyi iken, 75 yaş üstü hastalarda çimentolu grupta skorlamalar daha iyi bulunmuştur. Çalışmamızda literatürden farklı olarak womac ağrı skorunda, oransal olarak çimentolu grupta yükseklik saptanmıştır. Genel komplikasyonlardan, intraoperatif ölüm 4 hastada (3 sementli, 1 sementsiz) görüldü. Postoperatif pulmoner emboli ise 2 hastada gelişti. 14 hastada (9 sementli, 5 sementsiz) reoperasyon gereksinimi doğmuştur. Lokal komplikasyonlardan, enfeksiyon 10 hastada, aseptik gevşeme 2 hastada, dislokasyon 3 hastada, periprostatik fraktür 2 hastada izlendi. Sonuç: Çalışmamızda postoperatif lokal komplikayonların osteoporoz ve kemik kalitesine bağlı geliştiği düşünülmektedir. Preoperatif mobilitesi düşük hastalar sementli hemiartroplasti cerrahisinden daha çok fayda görmüştür. 75 5 yaş üzeri hastalar için çimentolu hemiartroplasti uygulaması, postoperatif yaşam kalitesinin daha yüksek olmasını sağlamaktadır. Bu hastaların tedavisinde tercih edilecek ilk yöntem olmalıdır. Çimentosuz hemiartroplastinin uzun dönem protez sağkalımları %94.8 gibi yüksek bir orandır. 75 yaş altında çimentosuz hemiartroplasti uzun dönemde güvenilir ve başarılı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to evaluate preoperative / postoperative functional capacity and long-term prosthetic survival in patients who have undergone bipolar hemiarthroplasty with or without cement due to femoral neck fracture and to compare the functional recovery, perioperative / posteoperative systemic and local complications of these two types of prostheses are to retrospectively Methods: In this study, we evaluate the patiants over 55 years of age who were operated in Mersin Üniversity Medical School Department of Ortopedia and Traumotology, for femoral neck fracture by using cemented (37 patient, mean age 80 years) or cementless (99 patient, mean age 78 years) hemiarthroplasty technique between the years of 2014-2018. The data were obtained from the archive files of the patients and the hospital information management system retrospectively. In addition, quality of life, functional capacity, pain assessments were made with scales / scales directed to patients and / or the caregiver during the last outpatient examination. Results: While the number of men was 11 (36.2%) in the cemented group, the number of women was 26 (63.8%), and in the cementless prosthesis group, the number of men was 37 (37.4%) and the number of women was 62 (62.6%). Compared to the Palmer Parker activity evaluation score, the proportion of fully dependent patients in the cement group is higher. Functional capacity, quality of life scales, Barthel index, Harris hip score were similar in the cemented / cementless group. Scores in the cementless group were better in the scores of patients under the age of 75, while scores in the cemented group were found to be better in patients over the age of 75. In our study, unlike the literature, the womac pain score was proportionally higher in the cemented group. From general complications, intraoperative death was seen in 4 patients (3 cemented, 1 cementless). Postoperative pulmonary embolism developed in 2 patients. Reoperation was required in 14 patients (9 cemented, 5 cementless). Among local complications, infection was observed in 10 patients, aseptic relaxation in 2 patients, dislocation in 3 patients, periprostatic fracture in 2 patients. 7 Conclusions: In this trial, postoperative local complications are thought to develop due to osteoporosis and bone quality. Cemented hemiarthroplasty was more effective for the patient with low preoperative mobility. Moreover, cemented hemiarthroplasty approach for patients over 75 years of age ensures higher quality of postoperative life. It should be the first method to be preferred in the treatment of these patients. Long-term prosthesis survival of cementless hemiarthroplasty is as high as %94.8. Cementless hemiarthroplasty under the age of 75 is a reliable and successful method in the long term.