Romantik ilişkisi olan yetişkin bireylerin ilişki doyumlarının bağlanma stilleri, benlik saygısı ve kişilerarası ilişki tarzları açısından incelenmesi
Examination of the relationship satisfactions of adults who are experiencing a romantic relationship within the context of attachment styles, self-esteem and interpersonal relationship types
  1. Tez No: 623787
  2. Yazar: GÜNEŞ KIRIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP BENGİ SEMERCİ SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki doyumu, bağlanma stilleri, benlik saygısı, kişilerarası ilişki tarzları, Relationship satisfaction, attachment styles, self-esteem, interpersonal relationship types
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, romantik ilişkisi olan yetişkin bireylerin ilişki doyumlarını bağlanma stilleri, benlik saygısı ve kişilerarası ilişki tarzları açısından incelemektedir. Araştırmanın örneklemi 19-67 yaş arası, 143'ü kadın 107'si erkek birey olmak üzere toplam 250 romantik ilişkisi içerisinde bulunan evli veya evli olmayan yetişkin bireyden oluşmaktadır. Katılımcılara sırasıyla, Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-II), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Kişilerarası İlişki Tarzları Ölçeği (KİTO) ve İlişki Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 programıyla analiz edilmiş olup veri analizlerinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayıları, Spearman Brown Korelasyon Katsayıları ve ANOVA tekniklerinden yararlanılmıştır. Analizler sonucu, kadın ve erkek bireyler arasında ilişki doyumu, benlik saygısı ve kişilerarası ilişki tarzları açısından herhangi bir fark bulunmazken, bağlanma stilleri açısından erkeklerin daha kaygılı bağlandıkları bulgusu elde edilmiştir. Yetişkin bireylerin ilişki doyumları arttıkça benlik saygılarının ve besleyici ilişki tarzlarının arttığı, kaçınmacı bağlanma stillerinin ise azaldığı bulunmuştur. İlişki türlerine göre, flört ilişkisi olan bireylerin diğer ilişki türlerine göre ilişkilerinden daha az doyum sağladığı ve benlik saygılarının daha düşük olduğu, evli bireylerin ise diğer ilişki türlerine göre daha az ketleyici ilişki tarzı kullandıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship satisfactions of adults who are experiencing a romantic relationship within the context of attachment styles, self-esteem and interpersonal relationship types. The sample of the research consists of 143 females and 107 males, single or married 250 adults aged between 16-67, who are in a romantic relationship. The participants were practiced Personal Information Questionnaire, Experiences in Close Relationships Inventory-II, Self-Esteem Scale, Interpersonal Relationship Types Scale and Relationship Satisfaction Scale respectively. Data received were analyzed using SPSS 21 statistical software and the methods of Pearson Moment Product Coefficient of Correlation, Spearman-Brown Coefficient of Correlation and ANOVA were utilized. As the outcome of analyses shows, while there is not a significant difference between females and males in terms of relationship satisfaction, self-esteem and interpersonal relationship types; males were found to perform a more anxious attachment in terms of attachment styles. It was found out that the more the relationship satisfaction of adults improves, the more self-esteem and nourishing relationship styles increases, and meanwhile there would be a decrease in avoidant attachment styles. Concerning the relationship types, it was found out that individuals who experience a flirt relationship provided less satisfaction and have a lower self-esteem compared to the other relationship types. On the other hand, it was found out that married adults performed a less frustrative relationship style when compared to the other relationship types.