Türk anayasalarında yakalama ve tutuklama
Arrest and apprehension in Turkish constitutions
  1. Tez No: 623805
  2. Yazar: GÖZDE İBİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yakalama, gözaltı, tutuklama, koruma tedbirleri, kişi özgürlüğü ve kişi güvenliği hakkı, insan hakları, Arrest, detention, apprehension, custody, imprisonment, protection measures, right to liberty and security, human rights
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
“Türk Anayasalarında Yakalama ve Tutuklama”adlı bu çalışma, Türk Anayasalarındaki yakalama ve tutuklama tedbirlerine ilişkin hükümlerin incelenmesinden oluşmaktadır. Bu kapsamda ilk olarak kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ve bu hakkın uluslararası tarihi gelişimi ele alınmıştır. Sonra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının nasıl düzenlendiğine değinilmiştir. İkinci bölümde kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının Türk Anayasalarında kronolojik olarak gelişimi ve değişiklikleri ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde yeni anayasa çalışmaları kapsamında raporlarda ve taslaklarda nasıl düzenleme yapıldığı incelenmiştir. Son bölümde ise, anayasaların dönemine uygun olarak çıkarılan kanunları ve değişiklikleri karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work entitled“Arrest and Apprehension in Turkish Constitutions”consist of examining the provisions related to the arrest and apprehension measures in Turkish Constitutions. In this context, in the first part, the right to liberty and security and international historcal development of this right have been discussed. In the same part, how these topics are organised and regulated in the European Convention are included. In second part, the developments and changes of the right to liberty and security in Turkish Constitutions in accordence with chronological order are analysed. In addition, in this part examines how to make arrangements in the constitutional drafts and reports with in the context of new constitutional studies. And in the last part, the Criminal Procedure Law Codes and its changes which are issued in accordance with the constitutional period, have been examined.