Sosyal bilgilerde tarih konularının öğretiminde tarihi mekânlarda uygulanan gezi-gözlem metodunun kazanımı elde etmeye etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of trip and observation method applied in historical spaces for teaching history issues in social sciences on obtaining learning outcomes
- Tez No: 623870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, tarihi mekan, gezi-gözlem metodu, Social Science, Historic Place, trip and observation method
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
“Sosyal Bilgilerde Tarih Konularının Öğretiminde Tarihi Mekânlarda Uygulanan Gezi-Gözlem Metodunun Kazanımı Elde Etmeye Etkisinin İncelenmesi”isimli bu araştırmada ilköğretim sosyal bilgiler dersi tarih konularının işlenmesinde tarihi mekânlara düzenlenecek olan ders gezilerinde kullanılan gezi-gözlem metodunun öğrencinin kazanımlara ulaşmasındaki etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda araştırmanın verileri 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ili Şahinbey ilçesindeki bir devlet ortaokulunun 6. sınıf öğrencilerinden oluşan 50 kişilik deney grubu ve 50 kişilik kontrol grubu olmak üzere 100 kişilik bir öğrenci grubundan toplanmıştır. Araştırmada uzman görüşleri alındıktan sonra araştırmacı tarafından 6. sınıf sosyal bilgiler dersi ''Etkin Vatandaşlık'' ünitesi kapsamında geliştirilen başarı testi ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Başarı testi tüm gruplara ilk test olarak uygulandıktan sonra deney grubu belirlenen yerlere ders gezisine götürülerek, kontrol grubu ise sınıf ortamında düz anlatım yöntemi kullanılarak kazanımlar müfredata uygun olarak işlenip son test uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS programında incelenerek bağımlı gruplar İçin t Testi ve bağımsız gruplar İçin t Testi, normal dağılım göstermeyen bağımsız gruplar için t Testinin parametrik olmayan karşılığı Mann Whitney U Testi ve Kolmogorov-Smirnov Normallik testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda düz anlatım yöntemi ve gezi-gözlem tekniğinin öğrencilerin başarıları üzerinde etkili oldukları gözlemlenmiştir. Gezi-gözlem tekniğinin öğrencinin kazanımı elde etmesinde düz anlatım yöntemine göre daha başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis,it was examined that the effect of trip and observation method ,used in course trips which is planned to historic places for primary education Social Science Course, in terms of students' acqusition of learning outcomes. In this context, in 2018 2019 Education Year,the data of the study were collected from a group of 100 students of 6th grade learners in a state middle school of Şahinbey district,Gaziantep Province consisted of 50 students in the experimental group and 50 students in the control group.Taking expert opinions, achievement test, improved by researcher within the scope of 6th grade social science course efficient citizenship unit,was used as a testing tool. In this research, after achievement test was applied to all group members as a pre-test, course outcomes were processed in accordance with the curriculum and final test was applied by taking experimental group to the designated places for course trip and by using direct instruction technique in a classroom environment for control group. Examining the data of the research in SPSS program, t Test for dependent groups and t Test for independent groups, Mann Whitney U Test which is non parametric equivalent of t Test for independent groups not showing normal variance and Kolmogorov Smimov Normallik Test were applied.At the end of the study, it was seen that direct instruction and trip-observation technique were effective in achieving the learning outcomes of the students. Furtermore,it was concluded that trip and observation technique is more successful than direct instruction technique in terms of students' achieving the learning outcomes.