Görsel iletişimde alternatif bir pazarlama yöntemi: Sinemagraf
An alternative marketing method in visual communication: Cinemagraph
- Tez No: 623894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİ ONUR BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim, Pazarlama, Video Sanatı, Sinemagraf, Visual Communication, Marketing, Video Art, Advertising, Cinemagraph
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsan gözü herşeyden önce hareketi algılamak için tasarlanmıştır. Hayat boyu yapılan gözlemlere dayanarak, insanların, görsel, statik ve dinamik nesneler hakkında akıl yürütme yeteneğine sahip oldukları tespit edilmiştir. Özellikle, hareket eden nesneleri daha kolay algılayarak onlara karşı daha duyarlı oldukları söylenebilir. Dijital sanat çağının modern tekniklerine sahip olan sinemagraflarda kendi evreninde sonsuz bir şekilde hareket halindedir. Sinemagraf, fotoğraflarla video arasında kalan popüler ve yeni bir görsel medya türüdür; çerçevenin bazı kısımları canlı ve kesintisiz bir şekilde hareket halindeyken, diğer kısımları tamamen hareketsiz kalmaktadır. Sinemagrafların, birçok insanı kendine çeken temel özelliklerinden birisi, işçilik kolaylığı ve farkındalığıdır. Geleneksel pazarlama anlayışı teknolojinin gelişmesi ile değişmektedir. Dijital ortamda pazarlama mecralarının genişlemesiyle beraber yeni rekabet ortamları oluşmaktadır. Günümüz video sanatı içerisinde kendine yer edinen sinemagraflar, sosyal medya üzerinde, moda, yiyecek, teknolojik ürünler veya talep edilen mekânların tanıtılması gibi alanlarda farkındalık yaratan etkili birer pazarlama materyali olarak kullanılmaktadır. Araştırmada sinemagraf tekniği, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Evliya Çelebi Kampüsü içinde örnek proje çalışmalarıyla anlatılmıştır. Video, bir görsel iletişim aracı olarak kullanılmış, sanatsal bakış açıları geliştirilerek, sinemagraf tekniğinin uygulanışı ve etkin olarak kullanılan pazarlama alanlarına vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the major functions of the human eye is movement perception. Decades of studies have revealed the human ability to use visual cues to analyze static and moving objects. Humans are especially sensitive to sensory input from moving objects, and can more acutely perceive and react to movement. Cinemagraphs are artworks of the Digital Age that use contemporary methods to create infinite movement within a finite universe. Cinemagraphs are a popular novel visual media form that lies between a picture and a video, where a certain part of the image is continuously and animatedly moving in contrast with the part that is completely still. Cinemagraphs are attractive as a visual form due to the facile creation process and the striking end result. The traditional approaches in marketing are influenced and transformed by the developing technology. Digital marketing channels become more and more diverse, cultivating competition. Cinemagraphs are a part of this trend, where they have become a valuable tool that is used for the promotion and marketing of fashion, food, and electronic products as well as venues and locations. Our study presents and describes cinemagraphs via several examples from the Kutahya Dumlupinar University, Evliya Celebi Campus. We discuss the use of video as a form of visual media that can be further developed through artistic perspectives into cinemagraphs and the marketing fields that are able to effectively utilize this method.