Nuri Pakdil'in hayatı-eserleri ve hayatı ekseninde tiyatrolarının incelenmesi
Nuri Pakdil's life-works and analysis of theaters on the axis of life
  1. Tez No: 623914
  2. Yazar: NURCAN ADIGÜZEL KAYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kudüs, Anne, Mutlak Öğreti, Yabancılaşma, Eylem, Devrim, Umut, Deneme, Sessizlik, Edebiyat Dergisi, Absürt Tiyatro, Jerusalem, Mother, Absolute Truth, Alination, Act, Revolution, Hope, Testing, Silence, Literature Magazine, Theatre of The Absurd
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Nuri Pakdil, yazılarıyla olduğu kadar Edebiyat dergisi ile de çevresini yetiştirmiş Türk Edebiyatının önemli üstadları arasında yer alır. Bütün hayatı boyunca yaşadıklarını hep en üst duyarlılıkla hissetmiş, insanın modern çağda duyarsızlaşmasına da yine en üst seviyede tepki göstermiştir. Onun bütün yönü Mutlak Öğretiye doğru olmuş ve bu öğretiden uzaklaştıran her unsuru bütün eserleriyle gözler önüne sermiştir. Bu tezin amacı Nuri Pakdil'in bütün hassaslıklarının toplamı olan hayatını, eserlerini ve bu hayatının yansıması olan eserlerinden tiyatrolarını incelemektir. Tiyatro, ona göre temelinde 'eylem' olduğu için bütün türlerden üstündür. İnsanlığı devrim ateşine yönlendiren eserlerinin yanında bu sözlerini eyleme dönüştüren tiyatroları da tezimizin önemli bir bölümüdür. Bu nedenle tezin ilk bölümünde Nuri Pakdil'in çocukluğundan başlayarak ömründeki aile, çevre, eğitim ve iş hayatı anlatılır. Yazmaya başlama sürecinden günümüze kadar geldiği nokta aktarılır. İkinci bölümde bütün eserleri türlerine göre gruplandırılarak incelenir. Eserlerin dış yapılarından, basımlarına, sayfa sayılarından, genel konularına ve eserlerdeki önemli sözlerine kadar incelemesi yapılır. Her eser hakkında diğer önemli sanatçıların görüşlerine de yer verilir. Üçüncü bölümde Nuri Pakdil'in tiyatroları ele alınır. Öncelikle tiyatro kavramı tanımlanmaya çalışılır, tiyatronun gelişimi ve türleri hakkında bilgi verilir. Bu bilgiler ışığında Nuri Pakdil'in tiyatrolarının hangi tiyatro tarzında olduğuna da açıklık getirilmeye çalışılır. Bütün yazarlarda olduğu gibi Nuri Pakdil'in de sözleri hayatından bağımsız değildir. Bu nedenle eserlerine ve tiyatrolarına hayatı ekseninde açıklık getirilmeye çalışılır.
Özet (Çeviri)
Nuri PAKDİL, who has improved his neighbour not only his works but also his literature magazines, has been precious master in Turkish literature. He has felt everything sensitivity all in his life, and he has highly reacted to humankind's desensitisation in the modern age. His only aim has showed all absolute truth and showed distortional truth in his works. This thesis aims to monitor Nuri PAKDİL's sensitive life and its reflection of in his work. According to Nuri PAKDİL theatre is the most outstanding because it includes activity its behind. Beyond his works, his theatre has a very significant place in this thesis. That's why in the first section Nuri PAKDİL's childhood, his family, his neighbour, his education, his career is told. Besides from his process of beginning of writing to contemporary works are expressed. In the second section, his works has been examined by considering all works's types are groupped. All his works are analysed from external structure to printing from number of page to general idea and all his essential word. Other precious writer' points has taken a place for every works ın this section. In the third section, Nuri PAKDİL's theatres have been analysed. Firstly , concept of theatre is defined, and about developing of theatre and kinds of theatre informations are given. According to these informations this thesis tries to explain Nuri PAKDİL's kind of theatre. As all writers, Nuri PAKDİL' s words related with his life. Due to this reason, his works and theatres are tried to clarify around his life.