Meme kanseri tanısı almış kişilerde kemoterapinin benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisi
The effect of chemotherapy on self-esteem and psychological wellbeing in individuals diagnosed with breast cancer
- Tez No: 623919
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR FEYZİOĞLU, DOÇ. DR. DİDEM KARAÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, meme kanseri, benlik saygısı, psikolojik iyi oluş, kemoterapi, Cancer, breast cancer, self-esteem, psychological well being, chemotherapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının temel amacı, meme kanseri tanısı almış kişilerde kemoterapinin benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya gönüllü onamları alınan, 18-65 yaş arası 30 kemoterapi alan meme kanseri tanılı kadın, 30 radyoterapi alan meme kanseri tanılı kadın ve 59 sağlıklı kadın katılmıştır. Araştırmada katılımcılara dair sosyodemografik ve medikal bilgiler bireysel bilgi formuyla elde edilirken, benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş değişkenlerini ölçmek amacıyla sırasıyla Benlik Saygısı Değerlendirme Ölçeği Kısa Formu ve Çok Boyutlu Psikolojik İyi Oluş Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Bulgular: Kemoterapinin etkilerini araştırmak amacıyla, üç grubun benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş değişkenlerinden elde ettikleri puan ortalamaları karşılaştırılmıştır. Bulgular üç grup arasında kemoterapi alıp almama durumu bakımından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığı şeklinde ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, sosyodemografik ve medikal değişkenlerin de grupların benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Üç grup için ayrı olarak yürütülen korelasyon ve regresyon analizleri ise benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş arasında güçlü ve pozitif bir ilişki olduğu ve benlik saygısının psikolojik iyi oluş değişkenini yordadığı şeklinde sonuçlanmıştır. Sonuç: Elde edilen bu bulgular, kemoterapinin meme kanseri hastalarının benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri üzerinde düşünüldüğü gibi olumsuz bir etkiye sahip olmadığını ve meme kanseri hastalarının yüksek benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş düzeylerini açıklayıcı faktörlerin araştırılması gerekliliğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to investigate the effect of chemotherapy on selfesteem and psychological well being in individuals diagnosed with breast cancer. Materials and Method: This study included 119 participants aged between 18-65, 30 of whom had chemotherapy treatment, 30 of whom had radiotherapy treatment and 59 of whom were healthy women. The data was collected presenting one questionnaire for socio-demographic and medical information and two scales for self-esteem and psychological well being, respectively Sel-esteem Rating Scale Short Form and Multidimensional Psychological Well-Being Scale Short Form. Results: In order to investigate the effects of chemotherapy, the mean scores obtained from the self-esteem and psychological well-being scales of the three groups were compared. According to the findings, there was no significant difference in mean scores of groups in terms of whether they were taking chemotherapy or not. Addition to this main finding, socio-demographic and medical variables had no significant effect on self-esteem and psyhological well being levels of participants. On the other hand, correlation and regression analyzes conducted separately for three groups showed that there was a strong and positive relationship between self-esteem and psychological well-being and that self-esteem significantly predicted psychological well-being variable. Conclusion: These findings indicate that chemotherapy does not have a negative effect on the self-esteem and psychological well-being levels of breast cancer patients as expected and factors that explain high self-esteem and psychological well-being levels of breast cancer patients should be investigated.