Kalite direktörlerinin sağlıkta akreditasyon standartlarına bakış açısı üzerine nitel bir araştırma
Accreditation of quality directors in health a qualitative research on the standards outlook
- Tez No: 623918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Kalite, Sağlık, Hastane, Nitel Araştırma, Accreditation, Quality, Health, Hospital, Qualitative Research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, kamu ve özel hastanelerin kalite direktörlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü(TÜSKA) tarafından belirlenen Sağlıkta Akreditasyon Standartları (SAS) Hastane Seti konusundaki bakış açısını değerlendirmek ve hastane setinin etkili ve verimli uygulanması için önerilerde bulunmaktır. Bu araştırma nitel bir değerlendirme olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde faaliyet gösteren TÜSKA tarafından akredite edilmeyen 5 tane kamu ve 5 tane özel hastanelerin kalite yönetim direktörleri oluşturmaktadır. Bu 10 tane hastanenin kalite yönetim direktörlerine ulaşılarak, nitel araştırmada en sık kullanılan mülakat yöntemiyle çalışma yapılmıştır. Araştırmada veri toplama süreci 16 Kasım- 5 Aralık 2018 tarihleri arasında 3 haftalık bir sürede tamamlanmıştır. Görüşmeler, her katılımcı için yüz yüze olacak şekilde planlanmış̧ ve katılımcıların izin ve onayı dâhilinde ses kaydı yapılarak görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri, görüşme tekniği kullanılarak hazırlanan görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma için elde edilen ses kayıtları bilgisayar aracılığıyla yazıya dökülmüştür. Araştırma sonucunda (SAS) Hastane Setinin, hastaneler tarafından sürekli takip edildiği, devlet tarafından akredite edilmenin, özelden akredite edilmeye göre daha fazla avantaj sağlayacağını ve setinin uygulanmasında gönüllük esas olması gerektiğini ve hastanenin sürekli iyileşme ve gelişmesinde ciddi anlamda katkısı olacağı belirlenmiştir. Ayrıca SAS hastane setin daha etkili ve verimli olması için eğitim, hastane görüşlerinin alınması, Türk kültürünün yansıması ve denetçilerin seçilmesi, aynı bakış açısına sahip olması, denetçi ölçümleme gibi faktörlerin çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the quality of public and private hospitals' quality directors in Health Accreditation Standards (SAS) Hospital Kit and to make recommendations for effective and efficient implementation of the hospital set. This research was conducted as a qualitative assessment. The sample of the study consists of the quality management directors of 10 public and private hospitals operating in Istanbul. Quality management directors of these 10 hospitals were reached and the most commonly used interview method was used in qualitative research. The data collection process was completed between 16 November and 5 December 2018 in a period of 3 weeks. Each participant was planned to be face-to-face and interviews were conducted with the permission and approval of the participants. The research data were collected through the interview form prepared using the interview technique. The sound recordings obtained for the research were written by computer. As a result of the study, it has been determined that Health Accreditation Standards Hospital Kit will be followed up by hospitals and accreditation by the government will provide more advantages than accreditation. In addition, it was concluded that factors such as education, receiving hospital views, reflection of Turkish culture and auditors, having same viewpoint, auditor calibration are very important for more effective and efficient SAS hospital set.