Dolar ve hisse senedindeki dalgalanmalar ve enflasyona karşı korunma aracı olarak altın
Volatility on us dollar and stock market and gold as hedging instrument against inflation
- Tez No: 623946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Maliye, Econometrics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Risk ve getiri finansal yatırım araçlarının seçiminde dikkate alınması gereken iki önemli faktördür. Finansal yatırım araçlarının tercihinde risk ile getiri arasındaki denge tercihleri konusunda altın, hisse senedi ve dolar gibi finansal yatırım araçlarının geçmiş uzun dönem risk görünümlerinin ortaya konması yatırımcılara fayda sağlayacaktır. Bu bakımdan çalışma, 1987-2019 yılları arasında altın ve dolar, hisse senedi getirilerindeki risklerin karşılaştırılması ve söz konusu yatırım araçlarının tüketici fiyat endeksi ile karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Veri seti, her bir değişken için 396 gözlemden oluşmaktadır. Elde edilen bu veriler, Eviews 10 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu doğrultuda altın, BİST100, Dolar kuru ve tüketici fiyat endeksi değişkenlerinin aylık yüzde değişimleri üzerinden kurulan optimal performansa sahip ARMA modelleri tespit edilmiştir. Seçilen optimal ARMA modellerinde otoregresif koşullu değişen varyans etkisinin varlığı incelenmiş ve otoregresif koşullu değişen varyans tespit edilmiştir. ARMA modeli kalıntılarından elde edilen ARCH-GARCH oynaklık modelleri için ARCH ve GARCH mertebeleri bakımından optimal modeller belirlenmiştir. Söz konusu modellerde ARCH etkisi testi tekrarlanmış ve önemli bir ARCH etkisi görülmediğinden modellerin serilerdeki oynaklığı modelleyebildiğine karar verilmiştir. Oynalık modellerine ait bulguların karşılaştırılması sonucunda 1987 Ocak ayı ile 2019 Aralık ayı arasında aylık getiri serilerinde geçmiş dönem şoklarından etkilenme, istikrarsızlığın sürekliliği ve şokların kalıcığı bakımından alternatif yatırım araçlarından en risksiz olanı BİST100 iken, bunu altın ve Dolar'ın takip ettiği görülmüştür. TÜFE'den elde edilen enflasyon serisindeki risk ise yatırımın Türk Lirası olarak saklanması durumunda riskin altın ve BİST100'e göre daha fazla olduğu fakat Dolar'a kıyasla daha az risk barındırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Return and risk are two significant factors used for the selection of the financial instruments. This study will be useful in terms of demonstrating the past long-term risk outlooks of the financial investment instruments such as gold, stock and dollar when it comes to the balance preferences between risk and return in the preference of the financial investment instruments. The aim of the study is to compare the risks in the returns of gold, dollar and stocks as investment instruments in Turkish Economy and to compare these investment instruments to the consumer price index, which is a value indicator of the domestic currency, between 1987 and 2019. The dataset consists of 396 observations for each variable. These data were analyzed by using the Eviews 10 software. Accordingly, the ARMA models with optimal performance, which were established over the compiled monthly percentage changes of the variables of gold, BIST100, the exchange rate of Dollar and consumer price index, were determined. In the selected optimal ARMA models, the presence of the effect of autoregressive conditional heteroskedasticity was investigated, and autoregressive conditional heteroskedasticity was found. For ARCH-GARCH volatility models that were obtained from the residuals of the ARMA model, the optimal models were specified in terms of the ARCH-GARCH orders. In these models, the ARCH effect test was repeated, and it was determined that the models could model the volatility in the series since no significant ARCH effects were observed. As a result of the comparison of the findings related to the volatility models, the most risk-free alternative investment instrument was found to be BIST100, and BIST100 was followed by gold and Dollar in respect of being influenced by the shocks of the previous period, the continuity of instability and the permanence of the shocks in monthly return series between January 1987 and December 2019. Regarding the risk in the inflation series obtained from the consumer price index, which is an indicator of the increase in domestic prices, it was observed that there is a higher risk compared to gold and BIST100 if the investment is made in Turkish Lira, however, the risk is lower when compared to Dollar.
Benzer Tezler
- Predicting stock returns with macroeconomic indicators, & Google svi & news sentiment
Makroekonomik göstergeler & Google arama endeksi & haber duyarlılığı ile hisse senedi getiri tahmini
ZEKERİYA BİLDİK
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OKTAY TAŞ
- The impact of change in foreign ownership on stock prices: Evidence from Borsa Istanbul
Yabancı yatırımcı oranındaki değişimin hisse fiyatları üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul örneği
ÖMER ABDURRAHMAN DEMİRCAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Ekonometriİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KEMAL BURÇ ÜLENGİN
- Hisse senedi fiyatları ile döviz kuru ilişkisi: Borsa İstanbul endekslerinde uygulama
Relationship between stock price and exchange rate: A study in Borsa Istanbul indices
MEHMET SERDAR ÇIĞIR
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
EkonomiPamukkale Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDULVAHAP ÖZCAN
- Menkul kıymet analizi ve portföy yönetimi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bir uygulama
Başlık çevirisi yok
FATMA SAHİLLİOĞLU(GÜNEŞ)
Yüksek Lisans
Türkçe
1993
İşletmeİstanbul ÜniversitesiUluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. A. BÜLENT PAMUKÇU
- A gradual approach in portfolio selection problem: Optimization by using fuzzy approach with SSD efficiency test
İkinci derece stokastik baskınlıkta verimlilik testi ve bulanık mantık yaklaşımı ile iki aşamalı bir portföy optimizasyonu
CELAL BARKAN GÜRAN
Doktora
İngilizce
2015
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OKTAY TAŞ