Milliyetçi bir entelektüel olarak Durmuş Hocaoğlu'nda devlet ve siyaset düşüncesi
Durmuş Hocaoğlu's national and political thought as a nationalist intellectual
- Tez No: 623954
- Danışmanlar: PROF. ÖZGÜR ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Aydın-Entelektüel Tartışması, Milliyetçilik, Laiklik, Durmuş Hocaoğlu, Devlet, Siyaset, Educated vs. Intellectual Debate, Nationalism, Laicism, Hocaoğlu's State and Political Thought
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Durmuş Hocaoğlu entelektüel ve milliyetçi bir düşünürdür. Milliyetçi düşüncenin entelektüel ve felsefi bir bilgi birikimi olması gerektiğini savunmaktadır. Hocaoğlu geçmişin tecrübeleri ile devlet ve siyasete yön verici nitelikte düşünceler ortaya koymuştur. Türkiye Cumhuriyeti'ni ileriye taşıyacak temel kaynağın felsefe ve Batı düşüncesinin Türk-İslam düşüncesi şeklinde yorumlanması gerektiğini ifade etmektedir. Hocaoğlu'nun devlet ve siyaset düşüncesinde bir“grand teori”arayışı görünmektedir. Düşünür teori arayışını devletin problemli alanlarındaki kavramları tespit ederek ve onların içini güncelleyerek oluşturmuştur. Bu kavramlar aydın-entelektüel, milliyetçilik ve laikliktir. Örnek olarak Hocaoğlu'nun aydın veya laiklik kavramını tam olarak anlamadan ve o kavrama yüklediği anlamları bilmeden devlet ve siyaset düşüncesi tam olarak anlaşılamaz. Dolayısıyla amaçladığı ve tahayyül ettiği devlet ve toplum yapısı için bu kavramlara farklı bir bakış açısıyla çözümler getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Durmuş Hocaoğlu who is a nationalist intellectual argues that nationalist thought must include an intellectual and philosophical framework. Hocaoğlu proposes significant thoughts in terms of the state and politics by analyzing the experiences of the past. He argues that the main source which can carry forward Turkey should be obtained through interpreting Western political thought along with the lines of Turkish-Islamic thought. A search for“grand”theory appears in the political thought of Hocaoğlu. The thinker established his search for theory through identifying the problematic concepts related to state theory and updating them. These concepts include the definition of intellectual, nationalism and secularism. For example, the state and political thought cannot be fully understood without understanding Hocaoğlu's redefinition of intellectual or secularism and analyzing the meanings he has attached to that concept. Therefore, he brought solutions to these concepts from a different perspective with the aim of redefining the state and society structure he manifested.