Diyarbakır'da Hıristiyan misyonerliği ve misyonerlere bakış
Christian missionary in Diyarbakir and missioners 'view
  1. Tez No: 623996
  2. Yazar: AYŞE CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. HADİ TEZOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Misyoner, Hıristiyanlık, Hıristiyan Misyonerliği, Diyarbakır, Missionary, Christianity, Mission of Christians
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Anadolu, Hıristiyanlık dininin temel taşlarının atıldığı topraklardan biri olduğu için tarihi büyük bir öneme sahiptir. Hıristiyanlık, Anadolu'da 19 asırlık geçmişe sahiptir. Bu topraklardan biri de Diyarbakır'dır. Diyarbakır, M.S. I.yüzyıldan itibaren Hıristiyanlık ile tanışmıştır. Hıristiyanlık, Diyarbakır'da ilk dönemlerde sistematik olmayan bireysel misyonerlik faaliyetleriyle yayılmıştır. 639 yılından itibaren İslam devlet ve beyliklerin hâkimiyetine geçtikten sonra Diyarbakır'da İslam'a girenlerde artış olmuştur. Hıristiyanlar tüm Türkiye'de olduğu gibi Diyarbakır'da da sayılarını artırmak için misyonerlik faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Şehirde özellikle Katolik ve Protestan misyonerliği faaliyetlerini sürdürmüştür. Son dönemlerde Koreli misyonerler şehirde misyonerlik çalışmaları artırarak sürdürmektedirler. Çalışmamda Diyarbakır'da Hıristiyan misyonerliği ve misyonerlere bakış tarihsel süreçler eşliğinde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme özellikle şehirde son dönemlerde artan Protestan misyonerliğin çalışmaları esas alınarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia is of great importance since it is one of the land where the historical foundation stones of Christianity were laid. The religion of Christianity has a history of 19 centuries in Anatolia. One of these lands is the city of Diyarbakir. Diyarbakır city, M.S. ıt has been acquainted with the religion of Christianity since the 1st century. The religion of Christianity was first spread in Diyarbakir city by non-systematic and non-institutional missionary activities. The number of people who belong to the religion of Islam increased in Diyarbakir after Islam became the dominant state and principalities since 639. Christians have continued their missionary work to increase the number of all the members in Diyarbakir in Turkey as it is. In the city, Catholic and Protestant missionaries, especially the Christian denominations, continued their activities. In recent times, Korean missionaries have continued to increase missionary work in the city. In this study, missionary activities in Diyarbakır were evaluated in the context of historical processes.This assessment was based mainly on the work of the Protestant mission, which increased in the last days of the city.