Kamu denetçiliği kurumunun Türkiye uygulamasının etkinliği
Effectiveness of the implementation of the ombudsman institution in Turkey
- Tez No: 623995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KARAARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetim, Denetim, Ombudsmanlık, Kamu Denetçiliğinin Etkinliği, Public Administration, Auditing, Ombudsman, The Effectiveness Of The Ombudsman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ülkemizde kökeni Osmanlının benzer kurumlarına dayandırılan, dünyada yaygın bir özel denetim mekanizması olan kamu denetçiliği sistemi 1970'lerden beri tartışılan bir konu olmuştur. 1970'li yıllarda başlamış olan uygulama isteğiyle, 2006'da 5548 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu çıkarılmış fakat Anayasa Mahkemesi tarafından söz konusu kanun Anayasaya aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir. 2010'da referandumla yapılan anayasa değişikliklerinde Kamu Denetçiliği Kurumuna da yer verilmiş, referandumun halk oylamasından geçmesi ile Kamu Denetçiliği Kurumu anayasal bir kuruluş halini almıştır. 2012 yılında çıkarılan 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile kurum 2013 yılından itibaren faaliyete geçmiştir. Bu çerçevede“Kamu Denetçiliği Kurumunun Türkiye Uygulamasının Etkinliği”başlıklı tez çalışması üç bölümden oluşmakta olup, 2013 yılından itibaren faaliyete geçen Kamu Denetçiliği Kurumunun günümüze kadar geçen süreçteki etkinliği değerlendirilmiştir. Tezin birinci bölümünde tez konusu ile ilgili olan, kamu yönetimi, idare, yönetim içinde denetimin yeri ve türleri gibi kavramların değerlendirmesine yer verilmiştir. Genel olarak ombudsmanlığın tarihsel gelişimi ve özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ombudsmanlık açısından Türk kamu yönetiminin yapısı ele alınmış, Türkiye Cumhuriyeti yönetim sistemi ve özellikleri değerlendirilmiş, denetim mekanizmasının yapısı ve özelde Kamu Denetçiliği Kurumunun gelişim süreci ve yapısı ele alınmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumunun Türkiye'deki yasal statüsü, amacı, kapsamı, görev alanı, başvuru şekli, başvuru süreleri ve başvuru yerleri, kimlerin başvurabileceği, inceleme ve araştırma şekilleri, inceleme ve araştırma sonucu verilen kararlar ve kararların özellikleri, yaptırım gücü, idari yapısı ve çalışma esaslarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumunun amaç ve hedefleri ile iyi yönetişim ilkelerinin bütün devlet idaresinde esas alınmasına yönelik bir etkinliği olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The ombudsman, which is a common control mechanism in the world, has been a subject that has been discussed in our country since the 1970s. Since the 1970s, with the desire of the implementation, the law on the Ombudsman Institution was enacted in 2006, but was cancelled by the Constitutional Court. The ombudsman institution were included in constitutional amendments made in 2010 by the referendum and the Ombudsman Institution was constituted as a constitutional institution after the referendum was passed by the referendum. In this context thesis entitled“ Effectiveness of the Implementation of the Ombudsman Institution in Turkey ”is composed of three parts, until today, with implementation from 2013 is assessed the effectiveness of the process. In the first part of the thesis, the concepts related to this study such as public administration, administration and the place and types of auditing in the management are dealed. In general, the historical development of ombudsman and its general features are discussed. In the second part, the structure of Turkish public administration in terms of the Ombudsman is dealed, The management system in the Republic of Turkey and its properties are assessed, structure of audit system and particularly the development process of Ombudsman Institution are discussed, The legal status of the ombudsman institution in Turkey, its purpose, scope, task area and application form, application time and application areas, who can apply, study forms, and decisions made as a result of research and characteristics of decisions, enforcement, administrative structure and working principles are included. In the third part, It is evaluated whether the effectiveness of the aim of the ombudsman Instutation that principles of good management are effective in ensuring that the principles taken as basis in the whole state administration.