Anonim ortaklıkta payın cebri icra yoluyla devri
Transfer of shares through forced execution occurs in joint-stock company
- Tez No: 624000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TAŞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Ortaklık, Anonim Ortaklık Payı, Anonim Ortaklık Pay Türleri, Anonim Ortaklık Payının Devri, Cebri İcra Hukuku, Joint Stock, Joint Stock Share, Types of Joint Stock, Transfer of Corporate Joint Stock, Compulsory Enforcement Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Anonim ortaklıklarda, ortaklar pay sahipliği ile hak ve borçlara ehil olmakta, ortaklıkta söz hakkı almakta ve ortaklık yönetimine katılmaktadır. Bu nedenle pay sahipliğinin devri anonim ortaklık için büyük önem taşımaktadır. Pay sahipliğinin devri devreden ve devralanın iradeleri sonucunda gerçekleşeceği gibi iradeleri dışında cebri icra yoluyla da gerçekleşebilecektir. Cebri icra yoluyla payların devri; haczedilen, rehnedilen, hapis hakkı kurulan paylar veya miras yoluyla kalan ve iradi şekilde paylaştırılamayan paylar bakımından söz konusu olmaktadır. Bu payların devri, açık artırma usulünde ihale anı, pazarlık usulünde satış anı ile gerçekleşecektir. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde genel olarak halka açık ve halka kapalı anonim ortaklığa değinilerek pay kavramı, pay sahipliği ve pay sahipliği sıfatının devren ve aslen kazanılması halleri açıklanmıştır. Ayrıca pay ayrımı yöntemleri, pay türleri ele alınarak, anonim ortaklık payları, senede bağlanmış paylar, senede bağlanmamış paylar ve ilmühabere bağlanmış paylar olarak incelenmiştir. İkinci bölümde pay devrine ve cebri icra hukukuna ilişkin genel bilgilere yer verilmiştir. Payın devri ele alınırken pay türleri bakımından uygulanan devir usulleri farklılık gösterdiğinden her bir pay türü bakımından devir usulü ayrıca açıklanmıştır. Payın devir yollarından biri olan anonim ortaklık payının cebri icra yoluyla devrinin daha iyi anlaşılabilmesi için, cebri icra hukukuna ilişkin genel bilgiler de bu bölümde işlenmiştir. Üçüncü bölümde anonim ortaklık payının cebri icra yolu ile devri incelenerek, payın haciz yoluyla devri, payın hapis hakkı kullanımı ile devri, rehnedilmiş payın devri ve son olarak miras kalan payın iradi şekilde paylaşılamaması nedeniyle; payın mahkeme kararı ile devri incelenmiştir. Çalışmamız yasal mevzuat ve yargı içtihatları ışığında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In joint-stock companies, shareholders gain a saying in partnership through shareholding and participate in the management of the partnership. For his reason, share transfer has a great importance for joint stock companies. Share transfer can happen as a result of the shareholders' free will, it can also ocur against their will, through compulsory execution. Transfer of shares through forced execution occurs for the shares that are foreclosed, pledged, established with the right to imprisonment or for the shares that cannot be shared in the inherited will. The transfer of these shares shall be realized by auction moment in auction procedure and sale moment in bargaining procedure. In this respect, in the first part of our study, the concept of share, ownership and acquisition of the title of shareholding and the acquisition of the title of shareholding are explained by referring to the publicly held and closed joint stock company in general. Also,with respect to share types, the methods of share allocation are analyzed through the separation of joint-stock shares, documented shares, undocumented shares and certified shares. In the second section, general information about transfer of shares and forced enforcement law is presented. Since the transfer procedures applied in terms of share types differ when dealing with the transfer of shares, the transfer procedure is explained separately for each type of share. In order to provide a better understanding of the transfer of shares, which is one of the ways of transfer of shares, by compulsory execution, general information on compulsory enforcement law is also given in this section. In the third section, with an exploration of joint-stock share transfer through forced execution, share transfer through foreclosure, share transfer by use of the right of imprisonment, transfer of pledged shares and finally the transfer of inherited shares with court decision due to impossibility of its voluntary share are analyzed. Our study is addressed in light of legal legislation and jurisprudence.