Seyyid Vehbî Divanı'nın bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü
Contextual index and functional dictionary of Seyyid Vehbi's Divan
  1. Tez No: 624064
  2. Yazar: İPEK TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk şiiri, Seyyid Vehbî Divanı, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Classical Turkish Poetry, Seyyid Vehbî's Divan, Contextual Index, Functional Dictionary
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 4539
Özet
Seyyid Vehbî Divanı'nın karşılaştırmalı metni, 1991 yılında Hamit Dikmen tarafından doktora tezi olarak çalışılmış; ancak bugüne değin metnin anlam boyutu üzerinde kapsamlı bir şekilde durulmamıştır. Bu çalışma, öncelikle eseri bütünüyle incelemeyi ve eserin söz varlığından hareketle anlamsal boyutunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu tez ile Divan hakkında yapılan çalışmalara bir katkı sağlamak ve Divanın sözvarlığının ortaya konması hedeflenmiştir. Çalışmamızın hazırlık aşamasında Seyyid Vehbî'nin üslubu ve eserinin anlam boyutunu algılayabilmek amacıyla şairin hayatı eserleri ve eserlerinde kullandığı üslup araştırılmış, Hamit Dikmen'in hazırlamış olduğu Divan metninin doğruluğu ve güvenirliğini kavramak amacıyla da eserin nüshaları hakkında ayrıntılı bir çalışma yapılmıştır. Daha sonra Hamit Dikmen tarafından çalışılan Divan metni, gözden geçirilerek tespit edilen eksiklikler giderilmiştir. Seyyid Vehbî Divanı'nda 94.201 sözcük ve 23.857 kalıp ifade tespit edilmiş olup TEBDİZ (Tarih ve Edebiyat Metinleri Bağlamlı Dizini ve İşlevsel Sözlüğü) sistemine işlenmiştir. Son olarak Divan metnindeki her bir kelime ve kalıp ifadenin anlamı metnin bağlamı üzerinden anlamlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Comparative text of Seyyid Vehbî Divan was studied by Hamit Dikmen in 1991; however, a study on meaning dimension of the text has not been extensively analysed until today. Firstly, this study aspire to analyze the work entirely and reveal the semantic dimension from the vocabulary of work. With this dissertation, it is aim to propound vocabulary of Divan contributing to the studies on the Divan . In the arrangement stage of our previously studied study, Seyyid Vehbi's works, style that is used in his works and life have been searched with the aim of comprehending Seyyid Vehbi's style and semantic dimension in his work and a detailed study was made on the copies of the work in order to comprehend accuracy and reliability of Divan text prepared by Hamit Dikmen. Afterwards, transcribed text of Seyyid Vehbi Divan's has been prepared with reference to Hamit Dikmen's work. In Seyyid Vehbî's Divan, 94.201 words and 23.857 stereotyped phrases have been determined and has been processed into the system of TEBDİZ (Texts History and Literature Contextual Index and Functional Dictionary). Lastly, meaning of each word in text of Divan has been interpreted through context of the text.