Hastanede çalışan hemşirelerin izolasyon önlemlerine uyumu
Nurses' compliance with isolation precautions worked in hospital
  1. Tez No: 624063
  2. Yazar: MERVE YILDIRIM YENİGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, izolasyon önlemleri, uyum, Compliance, isolation measures, nurse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin izolasyon önlemlerine uyum düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Akşehir Devlet Hastanesi'nde araştırma kriterlerine uygun toplam 120 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerinin toplanmasında anket ve İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler Ocak 2017-Nisan 2017 süresinde toplanmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için etik kurul, kurum izni, ölçek kullanım izni ve hemşirelerden sözlü onam alınmıştır. Verilerin istatistiğinde SPSS 22 programı kullanılarak sayı, yüzde, ortalama, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %45,8'inin 25-35 yaş aralığında, %84,2'sinin kadın, %55'inin bekar ve %47,5'inin lisans mezunu olduğu belirlenmiştir. Toplam izolasyon uyum ölçeğinden alınan puan 77,64±10,83 olarak bulunmuştur. Sosyodemografik özelliklerden medeni durum ve eğitim durumuna göre, mesleki özelliklerden unvan, çalıştığı birim, denetim artırılması ve kamera sistemi getirilmesi ile ölçek toplam puanı arasında fark olduğu belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizine göre medeni durum değişkeni ve izolasyon gerektiğinde başvurduğu kişi değişkenlerinde puan artışı ölçek puanını artırma, denetimin arttırılmasının izolasyon önlemlerine uyumu arttırabileceğine görüşü değişkenindeki puan artışı ise ölçek puanlarını azaltma yönünde etkilemektedir. Sonuç olarak; hemşirelerin izolasyon önlemlerine uyum düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Hemşirelerin eğitim durumunun yükseltilmesini desteklemek, konu ile ilgili hemşirelerin bilinçlenmesi ve izolasyon önlemlerine uyumu artırmak için eğitim ve denetimlerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted as a descriptive study in order to determine the compliance level of nurses to isolation measures and the factors affecting them. A total of 120 nurses in the Aksehir State Hospital complying with the research criteria have been constituted the sample of the study. Isolation Measures Compliance Scale and a survey have been used to collect data from January 2017 to April 2017. Ethical committee, institutional permission, scale usage permission and oral consent have been obtained from the nurses for conducting the study. In the statistics, SPSS 22 program has been utilized for number, percentage, average, t test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and multiple regression analysis. It was determined that 45.8% of the nurses participating in the study were between 25-35 years of age, 84.2% were women, 55% were single and 47.5% were undergraduate graduates. The score of total compliance has been noted as 77.64 ± 10.83. According to the sociodemographic characteristics, marital status and educational status, a direct relationship has been identified between the title of the professional characteristics, the unit of worked, the increased range of inspection and the introduction of the camera system and the total point of the scale. In conformity with regression analysis, when the marital status variable and isolation are required, the increase in the score of the individual variables affects the scale score. Increasing the inspection may increase compliance with the isolation measures, and the increase in the score variable has an effect on decreasing the scale scores. As a result; The compliance level of nurses to isolation measures was not low. It is recommended that trainings and inspections should be increased in order to support the improvement of the education level of nurses and to increase the awareness of nurses and compliance with isolation measures.