Okul yöneticilerinin liderlik yönelimleri ile çatışma çözüm yaklaşımları arasındaki ilişki ve eğitim sektöründe bir uygulama
The relationship between leadership orientations and conflict resolution approaches of school administrators and application in education sector
  1. Tez No: 624122
  2. Yazar: İPEK EBRU ÖZTÜRK ODABAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma Yönetimi, Liderlik Stilleri, Özel İlköğretim Okulları, Conflict Management, Leadership Styles, Private Primary Schools
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerin liderlik stilleri ile çatışma yönetimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Özel ilköğretim okullarının müdür ve müdür yardımcılarından oluşan okul yöneticilerinin liderlik yönelim tarzları ile çatışma durumlarında tercih ettikleri çatışma çözüm yaklaşımları araştırılmıştır. Demografik değişkenlerin (yaşı, eğitim durumu, kurumdaki görevi ve yönetici olarak toplam görev süresi) liderlik yönelimleri ile ilgili olarak ele alınması da bir diğer amacı oluşturmaktadır. Araştırmada okul yöneticilerinin liderlik yönelimleri Fiedler'in LPC ölçeği ile benimsedikleri çatışma çözüm yaklaşımları da“Rahim'in Örgütsel Çatışma Envanteri II”ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; liderlik yönelimi iş odaklı olan yöneticilerin, ilişki odaklı yöneticilerden daha fazla oldukları tespit edilmiştir. İş odaklı yöneticilerin çatışma çözüm yaklaşımlarından hükmetme ve kaçınma yaklaşımını benimsedikleri görülmüştür. İlişki odaklı yöneticilerin ise uzlaşma yaklaşımını benimsedikleri ve hükmetme yaklaşımını benimsemedikleri görülmüştür. Çalışmadan elde edilen verilere göre; ilköğretim okulu müdür ve müdür yardımcılarının liderlik yaklaşımları ile çatışma çözüm yaklaşımları arasında anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları literatür ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between the managers' leadership styles and conflict managements. In the study, the leadership styles of the administrators who are the principals and assistant principals of the private primary schools and the conflict resolution arrangements in the conflict / disagreement situations will be investigated. The other aim of the study is to examine the effect of demographic variations (age, level of education and total duration of duty as a worker and as a manager in the institutions) in the leadership styles. In this study, leadership orientations of managers were measured by Fiedler 's LPC scale and the conflict resolution approaches were evaluated with the Rahim Organizational Conflict Inventory - II. According to the findings, it was determined that the leadership orientation is higher in the business oriented managers than the relationship oriented managers. It has been observed that business-oriented managers have adopted the approach of domination and avoidance of the conflict resolution approaches. On the other hand, It has seen that relationship-oriented managers adopted the approach of consensus and do not adopted the approach of domination. According to the data obtained in the study; there is a meaningful relationship between the leadership approaches and conflict solution approaches of the principal and assistant principals of elementary school. The findings of the study were discussed in the light of the literature with suggestions.