Yeni Dönem Türk Dış Politikasında Kamu Diplomasisinin Yeri: Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Örnekleri
Role of Public Diplomacy in the New Era in Turkish Foreign Policy: : Yunus Emre Foundation and Turks Abroad and Relative Communities Presidency Examples
- Tez No: 624124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM BATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Diplomasi, Aktörler, Türkiye, Dış Politika, Public Diplomacy, Soft Power, Diplomacy, Agents, Turkey, Foreign Policy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Önemli araştırmacılar tarafından kamu diplomasisi;“kamuoyunun anlaşılması, bilgilendirilmesi ve etkilenmesi”faaliyetlerinin toplamı olarak tanımlanmaktadır. Bu diplomasinin en önemli şartları da rasyonellik, ikna edilebilirlik ve pozitif yönlerinin olmasına bağlıdır. Bu faaliyetler“devletten –halka”ve“halktan-halka”iletişim olmak üzere iki ana çerçevede yapılmaktadır. Devletin devlet-halk eksenindeki faaliyetleri; devletin izlediği politikaları, yaptığı faaliyet ve açılımları resmi araçları ve kanalları imkânlar ile kullanarak kamuya ifade etmesidir. Halktan halka iletişim faaliyetlerinde ise STK´lar, Araştırma Merkezleri, Kamuoyu Araştırma Şirketleri, Basın Kanaat Önderleri, Üniversiteler, Mübadele Programları, Dernek ve vakıflar gibi devlet dışı sivil araçlar büyük oranda kullanılmaktadır. Kamu diplomasisinde uzun yıllar yaşanan dönüşüm, küresel düzeyde yeniden yapılanmanın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Devletler kamu diplomasisini diğer halkları etkilemek amaçlı kullanmakta, siyaset ve dış politikada da bu kullanım yaygınlaşmaya başlamaktadır. Kamu diplomasisi çalışmaları 1960'lardan beri kullanılmakla birlikte, Türkiye'de 2000'lerden beri etkisi hissedilmektedir. Bu bağlamdan bakıldığında, bu çalışmada, kamu diplomasisinin boyutları, aktörleri, kaynağı bu çerçeveye göre açıklanmıştır. Türkiye'nin kamu diplomasisi çalışmaları, çalışmada yeni dönem olarak adlandırılmakta, bu kapsamda 2000'lerde açılan 1990'lardan beri etkisini sürdüren kurumları kapsamaktadır. Özellikle Türkiye'nin kamu diplomasisi boyutunu oluşturan kültürel diplomasisi ve diaspora diplomasisi, iki yeni kurum olan olan Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Kamu diplomasisi çalışmaları, dijital diplomasisi, medya diplomasisi, kamuoyu diplomasisi, siber diplomasisi gibi türleri bulunmakta ve çalışmada teorik boyutta ele alınmaktadır. Devletler bu aktörler vasıtasıyla imaj çalışmalarında bulunmakla birlikte, bu aktörlerin yardımıyla olumsuz tutumlarını da geri plana atmaktadır. Kamu diplomasisi çalışmalarının günümüzde disiplinler arası bir konu olduğu ve derin çabalar gerektirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Public diplomacy is described as some of the activities of understanding, informing and influencing of public opinions by prominent scholars. The greatest conditions of this diplomacy depend on the rationalization, persuasiveness and positive aspects .These activities are carried out in two main contexts:“from state”to“public”and from“public to public”communication. State's activities on the axis of state-people is consist from expressing public to Government's policy, activities and initiatives by using official means / channels. In this context, NGOs, Research Centers, Public Opinion Research Companies, Press Opinion Leaders, Universities, Exchange Programs, and other non-governmental civilian tools are in great use. The long-standing transformation in public diplomacy, is a result of restructuring at the global level. States use public diplomacy to influence other peoples. Moreover, in politics and foreign politics, this use is becoming widespread. Although public diplomacy studies have been used in the world since the 1960s,its impact in Turkey has been felt since 2000s. In this context, the dimensions, actors, and sources of public diplomacy are explained according to this framework in this study. The public diplomacy activities of Turkey are called as new period, which includes the institutions that have been influential since the 1990s but opened in the 2000s. In particular, the cultural diploma and Diaspora diploma constituting Turkey's public diplomacy has begun to develop rapidly with two new institutions, the Yunus Emre Institute and the International Turks and Relatives Communities Presidency. There are several public diplomacy studies, such as digital diploma, media diploma, public diploma and cyber diploma, and these types are studied in the theoretical dimension in this study. States are involved in image studies through these actors and with the help of these actors, they are also throwing back their negative attitudes. It seems that public diplomacy works are now interdisciplinary subject and require deep efforts