Çolpan'ın köşe yazıları (İnceleme-metin)
Cholpan's columns (Analysis-text)
  1. Tez No: 624171
  2. Yazar: ASLIHAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çolpan, Cedit Hareketi, Cedit Dönemi Neşriyatı, Cedidizm, Cholpan, Jadid Movement, Jadid Period Publication, Jadidizm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 536
Özet
Bu çalışmada Özbek Edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Çolpan'ın ulaşılan köşe yazıları Türkiye Türkçesine aktarılmış ve tematik yönden inceleme yapılmıştır. İncelenen köşe yazıları konularına göre altı gruba ayrılıp ele alınmıştır. Çalışma giriş ve sonuç bölümleriyle birlikte beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Çolpan'ın eserlerinde etkisi çokça görülen Ceditçilik Hareketi hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra bu hareketin Türkistan'daki yayılımı ve bu hareket etkisinde gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsedilmiştir. Son olarak ise giriş bölümünde Ceditçilik Hareketinden etkilenen ve bu hareket doğrultusunda eserler veren önemli isimlere yer verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Çolpan'ın hayatı, edebi görüşü ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise incelenen köşe yazılarının yayımlandığı gazete ve dergiler hakkında bilgi verilmiş, köşe yazıları konularına göre altı gruba ayrılıp inceleme yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ele alınan köşe yazılarının Türkiye Türkçesine aktarımları ve yazıların orijinallerine yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda, yararlanılan eserlerin verildiği kaynakça bölümü ile birlikte dizin de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, reached the columns of Cholpan, one of the important names of Uzbek Literature, were translated to Turkish -spoken in Turkey- and thematically examined. The examined columns were classified into six groups according to their subjects. This study consists of five sections including an introduction and a conclusion. In the introduction, first of all, the information about the Movement of Jadid, frequent in the works of Cholpan, is given. Secondly, in Introduction, the extension of the aforementioned movement and activities engaged with this movement in Turkistan are mentioned. Lastly, in the introduction, information about the important people, effected by this movement and have works comply with this movement, is given. In the first section, the information about the life, literary opinion and works of the Cholpan is given. In the second section, the information about periodical publications in which examined columns are published is given and those columns are examined by classifying them into six groups according to their subjects. The third section contains an original and translated version of the examined columns. End of the study consist of bibliography and index.