Avrupa ve Türkiye borsalarında işlem gören spor kulüplerinin sportif başarılarının hisse senetlerine etkisi
The effect of sporting success to the sports clubs traded on stock market in Turkey and Europe
  1. Tez No: 624211
  2. Yazar: OĞUZHAN FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R. FUNDA BARBAROS ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol Ekonomisi, Futbol Tarihi, Hisse Senedi, Football Economy, History of Football, Stocks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kökeni tarihi uygarlıklara dayanan futbol, globalleşmenin ilk örneklerinden biridir. Zaman içinde bir endüstri haline gelen futbol, mühim düzeylerde iktisadi gelir sağlayan bir faaliyet haline gelmiştir. Kulüplerin temel gelir kaynakları zamanla artmış ve gelişim göstermiştir. Günümüzdeki futbol kulüpleri, artık yalnızca saha içinde göstermiş olduğu performanslarla değil, finansal dinamikleriyle de birbirleriyle yarışır hale gelmişlerdir. Kendilerine yeni bir finansman kaynağı yaratmayı amaçlayan kulüpler, halka açılarak hisse senetlerinin menkul kıymet borsalarında işlem görmesini sağlamışlardır. Halka açılan kulüpler, kurumsallaşma süreçlerini hızlandırarak modern yönetim tekniklerini uygulamak durumunda kalmaktadırlar. Yönetimin profesyonelliği ise sportif başarıyı etkilemektedir. Tezin ilk bölümünde futbolun tarihsel gelişimi, doğuşundan profesyonelleşme sürecine kadar incelenmiştir. İkinci bölümde; futbolun kurumsallaşma ve endüstriyelleşme sürecinin yanı sıra analize dahil edilen spor kulüplerinin üç büyük gelir kalemleri, yıllara göre değerlendirilmiş ve son kısımda Çin'deki gelişen futbol ekonomisinin incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise borsada işlem gören spor kulüplerinin 2017/18 sezonundaki sportif başarılarının hisse senetlerine etkisi sayısal karşılaştırma analizi kullanılarak incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda; spor kulüplerinin maç sonuçlarının, hisse senetlerinin değerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Football, which its origin is based on historical civilizations, is one of the first examples of globalization. Football, which has become an industry over time, has become an activity that provides significant levels of economic income. The main sources of income of the clubs have increased and developed over time. Today's football clubs are now competing with each other not only with their performances on the field but also with their financial dynamics. The clubs, which aim to create a new source of financing for themselves, went public and enabled the stocks to be traded on the stock exchanges. Clubs that are open to the public have to implement modern management techniques by accelerating their institutionalization processes. Professionalism of management affects the sportive success. In the first section of the thesis, the historical development of football was examined from its birth to the process of professionalization. In the second section; the institutionalization and industrialization process of football, the three major income items of the sports clubs included in the analysis and the developing football economy in China were examined. In the third section, the effect of sporting success in 2017/18 season to the sports clubs traded on stock market were examined by using numerical comparison analysis. As a result of the analysis; it is concluded that the results of the matches affect the value of the stocks.