İşletmelerde insan kaynakları tarafından yürütülen eğitim programlarının çalışan görüşlerine göre incelenmesi
Investigation of training programs carried out by human resources in business
- Tez No: 624212
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB HAMURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, İnsan Kaynakları, Çalışan, Hizmet İçi Eğitim, Eğitim Programları, Education, Human Resources, Employee, In-Service Training, Training Programs
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, işletmelerde insan kaynakları tarafından yürütülen eğitim programlarının görüşlere göre incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışanların eğitime ilişkin algılarını belirlemek ve çalışanların demografik özelliklerine göre algılarının ne yönde olduğunu (olumlu/olumsuz) saptamaktır. Araştırmada anket metodu kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Kayseri ili organize sanayi bölgesinde çalışan mavi ve beyaz yakalı çalışanlardır. Veriler, eğitim algısı değerlendirme formu kullanılarak elde edilmiştir. Veri toplama araçlarının istatistiksel analizi için SPSS programından yapılmıştır. Söz konusu araştırma için evren olarak Kayseri ili organize sanayi bölgesinde özel sektörde yer alan şirketlerin mavi yaka ve beyaz yaka olarak çalışan kişiler alınmıştır. Anket uygulaması dört firmaya uygulanmış olup toplam 81 kişiye ulaşılmıştır. İşletmeler, çalışanlarının bilgi ve becerilerini hizmet içi eğitimlerle geliştirebilir. Çalışanlarını güçlendiren dinamik işletmeler hem kendilerini hem de çalışanlarını ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda zenginleşmektedirler. Günümüz bilgi toplumunda, çok yönlü becerilere sahip, karmaşık iç ve dış ilişkileri anlama, entegrasyon ve işbirliğini paylaşma, iş tatminine ulaşma, işletmeyle bağlantı kurma, modern ve yenilikçi ve öğrenime açık olma becerisine sahip işletmeler her yönüyle kazanacaklardır. Araştırmanın sonucunda, mavi ve beyaz yakalı çalışanların insan kaynakları tarafından yürütülen eğitim programlarının görüşlere göre incelenmiştir. Katılımcıların eğitim aldıkça çalıştıkları kuruma bağlılıklarının, verimliliklerinin ve motivasyonlarının arttığı izlenimine sahip olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, çalışan bağlılığının sağlanmasında ve rekabet avantajının yaratılmasında eğitimin önemini vurgulamaktadır. Eğitim ve geliştirme içeriği ihtiyaca yönelik olup, içerik iş ve görevlere uygun olarak hazırlanmalıdır. Eğitimin hedefleri kurumun hedeflerine dahil edilmeli ve sistemin hedeflerini bütünleştirilmelidir. Eğitilen, hizmet içi eğitimi almakla neler kazanacağını bilmeli ve aldığı eğitim motive unsuru olarak tüm çalışanlara işletme tarafından özendirilmelidir. Bu çalışmada, işletmelerde insan kaynakları tarafından yürütülen eğitim programları incelenmiştir. İlk üç bölüm olan literatür kısmında; insan kaynakları, eğitim programları, hizmet içi eğitim gibi konular açıklanmıştır. Son bölümde, SPSS programı kullanılarak insan kaynakları tarafından yürütülen eğitim programları ile ilgili görüşler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and evaluate the training programs carried out by human resources in enterprises according to opinions. To determine the perceptions of employees regarding education and to determine the direction (positive / negative) of their perceptions according to their demographic characteristics. Survey method was used in the research. The population of the research is blue and white collar workers working in the organized industrial zone of Kayseri. The data were obtained by using educational perception assessment form. SPSS program was used for statistical analysis of data collection tools. The average number of people working in the companies is ten thousand and the number of people working in the human resources department (blue and white collar) is 81. In 2019, interviews were conducted with these people based on the questionnaire, and suggestions were received from the senior managers regarding the course of the study. The importance of training and development is crucial for the correct, effective and efficient management of human resources. Because human is the subject of human resource management. The most defining and distinguishing feature of human being is education. Today, education is becoming increasingly important among the most basic needs. When this need is not met, the development of the individual deteriorates and it becomes difficult to adapt to the developments in the environment. Businesses can improve their employees' knowledge and skills through in-service training. The dynamic enterprises that empower their employees are enriching themselves and their employees in economic, social and cultural fields. In today's information society, businesses with multi-faceted skills, understanding complex internal and external relationships, sharing integration and cooperation, achieving job satisfaction, connecting with the business, and having the ability to be modern and innovative and open to learning will gain in every aspect. As a result of the research, the training programs of blue and white collar employees conducted by human resources were examined according to the opinions. It was observed that the participants had the impression that their loyalty, productivity and motivation increased as they got training. These results emphasize the importance of training in ensuring employee engagement and creating competitive advantage. Training and development content is tailored to the needs and should be prepared in accordance with the tasks and tasks. The objectives of the training should be incorporated into the objectives of the organization and should integrate the objectives of the system. The trainee should know what he / she will gain by receiving in-service training and the training should be encouraged by the company as a motivating element. In this study, training programs conducted by human resources in enterprises are examined. In the first three chapters; human resources, training programs, in-service training. In the last section, the opinions about the training programs carried out by human resources are analyzed using SPSS program.