Okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik yaklaşımları ile Hofstede'nin ulusal kültür boyutları arasındaki ilişkisi
The relationship between school principals' transformatinal leadership approaches and Hofstede's national cultural dimensions
  1. Tez No: 624222
  2. Yazar: FATİH DALĞALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAYLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Okul Müdürü, Kültür, Güç Mesafesi, Kolektivizm, Belirsizlikten Kaçınma, Erilik, Uzun Erimlilik, Leadership, Transformational Leadership, School Administrator, Culture, Power Distance, Collectivism, Uncertainty Avoidance, Masculinity, Long-term Orientation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada, Siirt ili kamu ilkokullarında görev yapmakta olan okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik yaklaşımları ile Hofstede'nin güç mesafesi, kolektivizm, erillik, belirsizlikten kaçınma ve uzun erimlilik şeklindeki kültür boyutları arasındaki ilişkinin öğretmen görüşlerine göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Siirt il merkezi ve Kurtalan, Eruh ve Pervari ilçelerinde görev yapmakta olan ilkokul öğretmenleridir. Evrenden tabakalı örnekleme yoluyla örneklem seçme yoluna gidilmiş ve böylece 384 öğretmen çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çetiner (2008) tarafından geliştirilen 29 maddeden oluşan 5'li likert tipindeki dönüşümcü liderlik ölçeği ve Saylık (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan öğretmenlerin kültürel değerlere yönelik görüşlerinin incelendiği 5'li likert tipinde, 26 maddeden oluşan kültürel değerler ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada, okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını yüksek düzeyde sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma neticesinde, dönüşümcü liderlik ile kültürel değerlerin boyutları arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the relationship between transformational leadership approaches of school administrators working at public schools in Siirt province and Hofstede's national cultural dimensions, such as power distance, collectivism, masculinity, uncertainty avoidance and long-term orientation, according to the teachers' views. The target universe of this study is the teachers working at primary schools in Siirt city and counties. It was decided on choosing samples by applying“stratified sampling”method. 384 teachers from Central county and from Kurtalan, Eruh and Pervari counties constituted the sample group of the study. In the research, the 5-point Likert-type transformational leadership scale developed by Çetiner (2008) was used as the data collection tool and the 26-item 5-point Likert-type cultural values scale examining the teachers' and administrators' views on cultural values developed by Saylık (2019)was applied. As a result of the research, it was revealed that there is a positive and low level relationship between transformational leadership and cultural values.