Dış kaynak kullanımı ve lojistik alt yapı derecesinin dış ticaret yapan firmalara etkileri: Sivas üzerine bir uygulama
The effects of external source use and logistic infrastructure degrees on foreign trade companies: An application on Sivas
- Tez No: 624230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: dış kaynak kullanımı, lojistik, üçüncü parti lojistik, dördüncü parti lojistik, Outsourcing, logistics, 3rd party logistics, 4th party logistics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Dış kaynak kullanımı, firmaların en iyi yapabilecekleri şeye yoğunlaşmalarını sağlayan hizmet olarak tanımlanmaktadır. Lojistik ise; bir malın üretiminden son tüketiciye kadar olan aşamadaki nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, etiketleme süreçlerinin bütünü olarak ifade edilmektedir. 1990'lı yıllardan itibaren artan rekabet yoğunluğu firmaları kendi öz işlerinin dışında kalan konularla da uğraşmak durumunda bırakmaktadır. Firmalar lojistik faaliyetlerle ilgili olan bu konularda ana faaliyet alanlarına odaklanabilmek adına üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcılarla işbirliği yoluna gitmektedirler. İşbirliği yoluna giden firmalar bu durumun avantajlarını yaşamakla birlikte dış kaynak kullanım yoluna gitmekten çekinmemektedirler. Yoğun rekabet ortamından kurtulmanın yanı sıra maliyetleri düşürmek, pazar payı elde etmek, rakip ataklarına hızlı cevap verebilmek ve altyapı yetersizliğinden kaynaklanan sorunlarla baş edebilmek adına dış kaynak kullanımı firmalar açısından zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda Sivas ilinde faaliyet gösteren firmaların dış kaynak kullanım süreci öncesinde bu duruma iten sebepler, bu süreçte karşılaştıkları sorunlar, firmaya sağlanılan üstünlükler ve firmanın performans düzeyini ne derece etkilediği üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Outsourcing defines as service that help companies can concentrate on what they do best. ''Logistics'' defines as total process of product's manifacturing, transportation, storing, customing, packing, labeling steps till reachs to users. Since 90's increasing intensity of competition force companies deal with other issues instead of their own bussiness. Companies join forces with 3rd party logistic services in order to focus on core bussiness about these issues on logistics activities. These cooperating companies take the advantage of this issue however they dont hesitate outsourcing. Outsourcing becomes an obligation in order to get rid of high competition, reduce cost, get a market share, respond other companies' moves, deal with lack of infrastructure problems. Concordantly it will be put emphasis on the issues why companies in Sivas need outsourcing, the problems they face on outsourcing process, advantages they get and to what extent outsourcing effects the company's perfomance.