İskemik inmeli hastalarda CYP2C19 (rs4244285) gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of the CYP2C19 (rs4244285) polymorphism in patients with ischemic stroke
  1. Tez No: 624312
  2. Yazar: THABET SALEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜLYAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: CYP2C19, Cytochrome p450, Ischemic stroke, Gene polymorphism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Büyük bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkan inme, morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. İnme oranının yüksekliği hipertansiyon, hiperlipidemi, diabetes mellitus, iskemik kalp hastalığı, atriyal fibrilasyon ve sigara gibi bilinen risk faktörlerine bağlıdır. İskemik inme beyine kan getiren damardaki tıkanma sonucu ortaya çıkar. Epidemiyolojik araştırmalardan elde edilen güçlü kanıtlar, iskemik inmenin patogenezindeki genetik etkileri ortaya çıkarmıştır. Çalışmamızın amacı matriks CYP2C19 gen polimorfizminin iskemik inme hastalığı için genetik risk faktörü olma ihtimalini araştırmaktır. Çalışmamızda hasta grubu olarak 60 iskemik inmeli hasta ve kontrol grubu olarak 60 nörolojik hastalığı olmayan kişi bulunmaktadır. CYP2C19 gen polimorfizmi, polimeraz zincir reaksiyonu ve ardından restriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi yöntemleri yardımıyla belirlenmiştir. Çalışmamız sonucunda CYP2C19 gen polimorfizminin iskemik inme hastalığı için genetik risk faktörü olmadığı bulunmuştur. CYP2C19, Sitokrom p450, İskemik inme, Gen polimorfizmi
Özet (Çeviri)
Stroke, which has emerged as a major health problem, is an important cause of morbidity and mortality. A high proportion of strokes has an ischemic nature for which well- known risk factors as hypertension, hyperlipidemia, diabetes mellitus, ischemic heart disease, atrial fibrillation and smoking. Ischemic strokes occur as a result of an obstruction within a blood vessel supplying blood to the brain. Strong evidence from epidemiological studies has implicated genetic influences in the pathogenesis of ischemic stroke. The aim of our study is to investigate the possibility of the genetic risk factor of the CYP2C19 gene polymorphism in ischemic stroke disease. Our study includes 60 patients with ischemic stroke for the patient group and 60 subjects without neurological disease for the control group. The CYP2C19 gene polymorphism was identified using polymerase chain reaction and subsequent to restriction fragment length polymorphism methods. The consequence of our study, we found that CYP2C19 gene polymorphism isn't a a genetic risk factor in ischemic disease.