Sağlık işletmelerinde yanlış tedavi sonucu hasta mağduriyetleri ve hukuki boyutu
Patient victims and legal dimensions as a result of misuse treatment in health care facilities
  1. Tez No: 624313
  2. Yazar: CEYHUN ARTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Malpractice, Physician Error, Health Law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Herkes başvurduğu sağlık kurumundan profesyonel hizmet almak ister. Fakat, bazen eksik ve hatalı tedavi yöntemleri uygulanması sebebiyle düzelmesini beklediğimiz sağlık durumumuzun daha da kötüye gitmesi, hatta bazen ölüm ile sonuçlanabilmesi kaçınılmazdır. Tıbbi uygulama hatası, tıp dilinde malpraktis olarak tanımlanan sağlık çalışanlarının kasıt, kusur ve ihmali sebebi ile yapılması gereken müdahaleyi yapamaması veya bilgi ve deneyim eksikliği sebebiyle gerekli teşhis ve tedaviyi uygulayamaması yada yanlış uygulaması ile birlikte meydana gelen durumlardır. Yani bilgisizlik, deneyimsizlik ve ilgisizlik sebebiyle hastaların zarar görmesi tıbbi malpraktis olarak tanımlanmaktadır. (Safran, 2004:72) Bu çalışmada Yargıtay Başkanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan dava kararları“hekim hatası, tıbbi hata ve yanlış tedavi”anahtar kelimeleri kullanılarak taranmış ve 2018-2019 döneminde amacımıza uygun 26 dava kararına ulaşılmıştır. Açılan davaların büyük çoğunlukla tedavi hatası nedeniyle olduğu, maddi ve manevi tazminat talebi yapıldığı, yerel mahkemeler tarafından çoğunlukla hasta talepleri ret edilse dahi Yargıtay tarafından daha ayrıntılı inceleme yapılması amacıyla kararların bozulduğu tespit edilmiştir. Konu ile ilgili sağlık personeline, sağlık kurumları yöneticilerine ve yasa yapıcılara önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler; Malpraktis, Hekim Hatası, Sağlık Hukuku
Özet (Çeviri)
Everyone wants to get professional help from the health institution they apply. However, it is inevitable that our health condition, which we expect to improve due to wrong and wrong treatment methods from time to time, may worsen and sometimes even result in death. Malpractice is defined as Malpractice in the medical language due to intentional, defect and negligence due to negligence or lack of knowledge and experience due to the lack of knowledge and experience to apply the necessary diagnosis or treatment occurs with misconduct. In other words, medical malpractice is defined as damage to patients due to ignorance, inexperience and apathy. (Safran, 2004: 72) In this study, the case decisions shared with the public by the Presidency of the Court of Cassation were searched using the keywords "physician error, medical error and wrong treatment ve and 26 case decisions were reached in 2018-2019. It was found that the lawsuits filed were mostly due to treatment errors, financial and non-pecuniary claims were made and the decisions of the Supreme Court of Appeal were quashed even if the demands of patients were rejected by the local courts. Suggestions were made to the health personnel, managers of health institutions and legislators.