M. Talat Uzunyaylalı'nın hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme
Life and works of M. Talat Uzunyaylalı
  1. Tez No: 624405
  2. Yazar: EBRU SANCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: M. Talat Uzunyaylalı, roman, tarihî roman, köy romanı, hikâye, fabl, M. Talat Uzunyaylalı, novel, historical novel, village novel, story, fable
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez, M. Talat Uzunyaylalı'nın 1986 yılından günümüze kadar kaleme aldığı romanlarını zaman, mekân, kişiler ve anlatıcı yönlerinden incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmada her roman tek tek incelendi. Yazıldığı devrin, sosyolojik yapısı hakkında da bilgi veren romanların ilk önce tanıtımı verildi ve daha sonra romanların kurgusal yapısı ele alındı. Başlıca iki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde yazarın hayatı ve sanatı, ikinci bölümde ise sırasıyla Senatörün Kızı, Aydınlığı Bulan Adam, Sabrın Suskun Sesi, Taht ve Baht, Paylaşılamayan Topraklar ve Efsane Kadın Nene Hatun adlı romanları incelendi. Romanlarda özellikle edebiyat sanatıyla ilgili noktalara dikkat çekildi. Mekân olarak romanlarında Erzurum'a tüm ayrıntılarıyla yer veren yazarın bu konudaki hassasiyetini de dikkate alarak biz de çalışmamızda Erzurum'un mekân ayrıntıları noktasında hassasiyet gösterdik. Romanların bir olayı temel alarak kurgulanması sebebiyle özellikle tarihî olaylarla ilgili araştırmalar yaparak, yazarın tarafsızlığıyla ilgili durumları da dile getirdik. Çalışmamızda yazarın hikâyelerine de yer verdik. Çocukların eğitimiyle ilgili mesajlar taşıyan hikâyelerini, ele aldığı konular açısından ve kurgusal açıdan inceledik.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted in order to examine the novels of M. Talat Uzunyaylalı, from 1986 to the present, in terms of time, place, people and narrator. Each novel was examined one by one. The novels that gave information about the sociological structure of the era were first introduced and then the fictional structure of the novels were discussed. In the first part of the study, which consists of two chapters, the life and art of the author and in the second part, the novels of Senatör'ün Kızı, Aydınlığı Bulan Adam, Paylaşılamayan Topraklar, Sabrın Suskun Sesi, Taht ve Baht, Efsane Kadın Nene Hatun were examined. In the novels, particular attention was paid to points related to the art of literature. Taking into consideration the sensitivity of the author, who included Erzurum in all his details in his novels as a space, we showed sensitivity in the details of Erzurum in our study. Because of the fact that the Roma are constructed on the basis of an event, we have done researches about historical events and expressed the situations regarding the impartiality of the author. In our study, we included the stories of the author. We have examined the stories of children's education in terms of their fictional and fictional aspects.