Kaynaştırma uygulamalarının yürütüldüğü okul öncesi sınıfında İyi Davranış Oyunu (İDO) uygulamasının etkililiğinin belirlenmesi
Determining the effectiveness of Good Behavior Game (GBG) practice in an inclusive preschool class which the registration practices were carried out
- Tez No: 624406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM DAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İyi davranış oyunu, etkinlik içi davranışlar, etkinlik dışı davranışlar, kaynaştırma, sınıf yönetimi, davranış yönetim stratejisi, Good behavior game, on-task behaviors, off-task behaviors, inclusion, classroom management, behavior management strategy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı kaynaştırma uygulamalarının yürütüldüğü bir okul öncesi sınıfına devam eden özel gereksinimli çocuğun ve normal gelişim gösteren çocukların sınıf içi davranışları üzerinde İyi Davranış Oyunu (İDO) davranış yönetim stratejisinin etkililiğini belirlemektir. Bu amaç kapsamında bağımsız bir anaokulunun bir okul öncesi sınıfında İDO uygulamasıyla bir özel gereksinimli çocuğun ve 15 normal gelişim gösteren çocuğun etkinlik dışı davranışlarında azalma/yok olma ve etkinlik içi davranışlarında artma/güçlenme olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada, tek denekli araştırma yöntemlerinden“ABAB modeli”kullanılmıştır. Başlama düzeyi ve uygulama düzeyi oturumları sonucunda elde edilen tüm veriler grafiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın etkililik sonuçları doğrultusunda İDO davranış yönetim stratejisinin, özel gereksinimli çocuk ve normal gelişim gösteren çocukların etkinlik dışı ve etkinlik içi davranışlarının başlama düzeyi ve uygulama düzeyi oturumlarından elde edilen davranış oluşum yüzdelerine bakıldığında etkinlik dışı davranışların azaltılması/yok edilmesi ve etkinlik içi davranışların arttırılması/güçlendirilmesinde etkili olduğu izlenimi edinilmiştir. Sosyal geçerlik sonuçlarına baktığımızda, çalışmaya katılan çocuklar, İDO uygulamasına katıldıklarına memnun olduklarını, sınıf öğretmeni ise İDO davranış yönetim stratejisiyle sınıf içinde uygun olan davranışların arttığını ve uygulama sonrasında da sınıf içinde İDO oynamaya yer vereceğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to identify the efficiency of Good Behavior Game (GBG) behavior management strategy on the in-class behaviors of a chile with special needs along with the typically developing children within preschool education. Within the scope of this objective, the research was carried out to find out whether the off-task behaviors of one child with special needs and 15 typically developing children were minimized/eliminated, and whether the on-task behaviors of the same children increased/strengthened through GBG practice. As one of the single subject research models,“ABAB model”was used in the research. All the data collected and reported in graphics were analyzed following the baseline and implementation sessions were diagrammatically analyzed during the research. In line with the efficiency results of the research, it was found that the GBG behavior management strategy was effective in terms of minimizing/eliminating the off-task behaviors of the preschool child with special needs and the typically developing children as well as increasing and strengthening the on-task behaviors of the same children based on the behavior developing rates obtained through the baseline and implementation levels. Examining the social validity results, the students participating in the study mentioned that they were pleased to have been a part of the GBG practice, while the classroom teacher mentioned that the ratio of appropriate in-class behaviors showed an increased rate thanks to the GBG behavior management strategy, as well that she was planning to include the GBG within her future in-class activities.