Relations between built environment and human perception case study: Two Libyan cities (Al-Khums & Bani Walid)
Yapılı çevre ve insan algısı arasındaki ilişkiler vaka çalışması: İki Libya şehri (Al-Khums & Bani Walid)
- Tez No: 624431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OZLEM OZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: algı, zihinsel haritalar, Space Syntax, eksenel analizi, Libya Şehirler, perception, mental maps, Space Syntax, axial analysis, Libyan Cities
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
ÖZET Bu çalışma insan algısı üzerindeki yapılı çevrenin ve kentsel mekanların etkilerini araştırmaktadır. Yapılı çevrel insanları fiziksel ve psikolojik olarak etkilemektedir ve bu çalışma insanlara yaşama alanı sunan yapısal çevrenin etkilerini analiz etmektedir. İnsanlar ve yapısal çevre arasındaki bu karşılıkli ilişki insan algısına bağlıdır. Bu çalışma bu ilişkiyi mimarinin insanların bakış açılarını ve tecrübelerini ne düzeyde etkilediğini anlamak için geliştirilmiştir. Bu çalışma için iki önemli teori kullanılmıştır: zihinsel harita ile birlikte şehrin görüntüsü & mekan dizimi teorisi. Çalışma kapsamında bu iki teori, iki farklı Lübnan şehrine uygulanarak bu karşılıklı ilişkinin önemini belli etmeyi ve bunun en iyi şekilde anlaşılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışma kentsel tasarım geliştirme, standartlar belirleme ve zihinde üretilen yüksek kalitede görünüm için yönlendirme yapmaktadır.,Çalışma yapısal çevre özelliklerinjn insanların algılarını nasıl etkilediği sorusunu cevaplamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract RELATIONS BETWEEN BUILT ENVIRONMENT AND HUMAN PERCEPTION CASE STUDY: TWO LIBYAN CITIES (AL-KHUMS & BANI WALID) This study concerned with identifying the different influences of the built environments physically and psychologically influence people and this study aims at analyzing this impact of built environment on people's lives; this interrelationship between people and the built environment is based on the human perception. The study explores this relationship further in order to develop an understanding of the ways in which architecture influences peoples' perceptions and experiences. This study used two important theories ;Image of the city with Mental map theory & space syntax theory, and apply them on two different Libyan cities to determine the importance of this interrelationship and develop a better understanding of it, a deeper analysis of the specialized needs of individuals. The study also provides guidelines to improve urban design and planning standards, for high quality image in the mind of space users.It also concludes that number of research avenues should be carried out answer how the properties of built environment effect human perception.