Akran zorbalığına maruz kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between perceived levels of social support and loneliness of adolescents subjected to peer bulling
  1. Tez No: 624438
  2. Yazar: HATİCE PİNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU GÜLBAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akran zorbalığı, yalnızlık, sosyal destek, Peer bullying, loneliness, social support
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, akran zorbalığına maruz kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Yapılan bu araştırma, genel tarama modellerinden betimsel tarama ve ilişkisel tarama desenleri ile yürütülmüştür. Çalışma grubunun seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum il merkezindeki ortaokullarda öğretim gören 273 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Ergen Akran İlişkileri Belirleme Ölçeği Mağdur Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde 4 farklı istatistiksel analiz kullanılmış ve bu analizler bilgisayarda SPSS 22.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda; zorbalığa maruz kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek ve yalnızlık düzeylerinin arasında pozitif yönde anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninde mağdur erkek öğrencilerin mağdur kız öğrencilere göre yalnızlık düzeylerinin ve diğer önemli kişilerden algıladıkları sosyal destek alt boyutunun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Anne-babası çalışan mağdur çocukların yalnızlık düzeyleri ile aralarında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve kardeş sayısı değişkenlerinin algılanan sosyal destek ve yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılaşma olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Akran zorbalığına maruz kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek düzeyinin yalnızlık düzeylerini anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to analyse the effect of the social support perceived by the adolescents subjected to the peer bullying on their levels of loneliness. Method: This research was carried out with the methods called descriptive scanning and relational scanning from the general scanning methods. In selection of the working group, clustering and appropriate sampling method were used. The working group of the research consists of 273 students in the secondary schools in Erzurum province. In the research, as the tools to collect data, Individual Information Form, Adolescent Peer Relationships Determination Scale Victim Form, Multidimensional Perceived Social Support Scale and UCLA Loneliness Scale were used. In the analyzing of the data, 4 different statistical analysis were used and these analysis were made in the computer with SPSS 22.00 statistical package program. Findings: At the end of the research, it was discovered that there are meaningful positive results between social support and loneliness levels perceived by the adolescents subjected to peer bullying. In the gender variable, victimized male students were found to have more levels of loneliness than aggrieved female students, and the lower dimension of social support they perceived from other important people. It was found that there was a significant difference between the levels of loneliness of the victim children whose parents were working. There was no significant differentiation between perceived levels of social support and loneliness between maternal education level, paternal education level and sibling number variables. Result: It was determined that the level of social support perceived by adolescents subjected to peer bullying significantly correlated their levels of loneliness.