İmmüno-enzimatik yöntemle kahve örneklerinde akrilamid belirlenmesi
Determination of acrylamide in coffe samples by immunoenzymatic method
- Tez No: 624437
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akrilamid, EIA, Kahve, Acrylamide, EIA, Coffee
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
İMMÜNO-ENZİMATİK YÖNTEMLE KAHVE ÖRNEKLERİNDE AKRİLAMİD BELİRLENMESİ Göksel DÜRMÜŞ Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2017 Danışman: Prof. Dr. Bilal Cem LİMAN ÖZET Bu tezin amacı immüno-enzimatik (EIA) yöntemi ile kavrulmuş kahvede olası akrilamid kalıntılarını belirlemektir. Akrilamid dünyada tahmini 200 milyon kg/yıl üretimi olan önemli bir endüstriyel kimyasal maddedir. İnşaat harç unsuru, kanalizasyon yapımında, cevher işleme, kâğıt yapımında, toprak iklimlendirme ajanı, su arıtma katkı maddesi ve benzeri amaçlarla kullanılmıştır. Ayrıca sigara dumanı bir bileşeni olan akrilamid laboratuvar hayvanlarında kanserojen olarak bilinen, erkek hayvanlarda fertilizisyonu bozar ve endüstriyele maruz kalan insanlarda ise sinir hasarına neden olur. Endüstriyel kullanımlara ek olarak, akrilamid pişirme sürecinin doğal bir yan ürünü olarak elde edilmiştir. Yöntem içinde sıcaklık 120 °C'yi aştığında, pişirme, kızartma, ızgara ve fırınlama sırasında aminoasit asparagin glukoz gibi indirgeyici şekerler ile birlikte tepkimeye maruz kalır (Maillard reaksiyonu) akrilamid üretimine neden olabilir (belirli gıdalar için). Yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş veya kızartılmış yoğun karbonhidrat içeren gıdalar akrilamidi yüksek düzeyde içerir. Akrilamid kaynatılmış, haşlanmış gıdalar veya çiğ etlerde bulunmaz. Birçok hayvan çalışmaları akrilamidin nörotoksik ve kanserojen olduğunu göstermiştir. Analizlerde Türkiye'de değişik illerden toplanan 42 adet kahve numunesi kullanılmıştır. Çalışmada kahve örnekleri 2'şer gram tartılarak 5'te 1 (1/5) oranında 10 mL % 70'lik methanol eklenerek 5 dk hızlıca karıştırıldı. Cam pamuk ve onun üzerine de bir miktar sodyum sülfat eklenerek karışım bu düzenekten süzüldü. 3000 devirde 5 dakika santrüfüj edildi üstteki kısımdan 100 µl alınarak EIA (immüno enzimatik) analizinde kullanıldı. Ekstre vidalı kapak ile etiketlenmiş bir cam şişeye eklenen numune de 250 µl her bir örnek için 50 µL türetme reaktifi eklendi. Vorteksde kuvvetli bir şekilde 10-15 saniye çalkalandı, sonra 47-53 ° C de 60 dakika inkube edildi. Sonra 2 ml akrilamid deney tamponu eklendi ve 15 dakika soğumaya bırakıldı. Daha sonra analizler aynı gün 450 nm absorbansda EIA (immüno enzimatik) okuyucuda gerçekleştirildi. Analiz edilen örneklerin yaklaşık % 40'ında akrilamid varlığına rastlandı. Bu örneklerde ortalama akrilamid yoğunluğu 121,529 ppb bulundu. Bulgulara göre en yüksek akrilamid düzeyi 196 ppb, en düşük düzeyi ise 45 ppb olup toplam örnek sayısının % 60'ında ise akrilamid tespit edilememiştir. Bulgularda ortaya konan akrilamid değeri Avrupa Komisyonu (EC), Avrupa Gıda Güvenliği Dairesi (EFSA)'nin gösterge değerlerinin oldukça altındadır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF ACRYLAMIDE IN COFFE SAMPLES BY IMMUNOENZYMATIC METHOD Göksel DÜRMÜŞ Health Sciences Institue of Erciyes University Department of Veterinary Pharmacology and Toxicology Master Thesis, November 2017 Supervisor: Prof. Dr. Bilal Cem Liman ABSTRACT The aim of this thesis was to determine acrylamide in roasted coffee by using enzyme immunoassay method (EIA). Acrylamide is an essential industrial chemical with an estimated worldwide production of 200 million kg/year. It is used as grouting agent in construction, a paper making aid, a soil conditioning agent, in ore processing, in sewage treatment, and as an additive (coagulant) in water treatment. Also, a component of cigarette smoke, acrylamide is a known carcinogen in laboratory animals, impairing fertility in male animals and causing nerve damage in humans with industrial exposure. In addition to its industrial uses, acrylamide is also found as a natural byproduct of the cooking process. Methods in which temperature exceeds 120 °C, such as baking, frying, grilling, and toasting can cause the amino acid asparagine (found in certain foods) to react with reducing sugars such as glucose (via the Maillard reaction) to produce acrylamide. Highcarbohydrate foods that are baked or fried at high temperatures contain the highest levels of acrylamide. Acrylamide is not found in raw or boiled foods that are not high in carbohydrates or in meats. Acrylamide analyses were conducted on 42 coffee samples collected from different provinces of Turkey. Coffee samples were weighed as 2.0 g and put into 50 mL sample extraction tubes. Methanol (70%) in a portion of 1 to 5 ratios was added to 2 grams of samples and mixed. Then, the mix was filtrated through glass cotton and sodium sulfate, centrifuged for 5 minutes and was diluted with 70% methanol in distilled water. Having taken 100 µl from its surface, this mix was used in EIA (enzyme immunoassay) analyses. 250 µl of sample extract is added to a labeled vial with screw cap. For each sample, 50 µl of derivatization reagent was added. Vortex was done vigorously at 10-15 seconds and incubated at 47-53 °C for 60 minutes. The sample was allowed to cool for 15 minutes. Acrylamide assay buffer was derivatized and added 2 ml to cooled sample. Derivatization and analysis was performed within the same day. The mix was analyzed at 450 nm absorbance by using EIA reader. The analyses revealed that about 40% of the analyzed samples contained acrylamide and the average acrylamide concentrations in these samples were found as 121.529 ppb. According to these findings, the highest acrylamide level was found as 196 ppb and the lowest acrylamide level was 45 ppb. However, acrylamide was not found in 60% of the samples. Acrylamide values in this study were extremely lower when compared with the volues of the European Commission (EC), the European Food Safety Authority (EFSA).