Bulut bilişim sözleşmelerinin hukuki yapısı
Legal structure of cloud computing contracts
  1. Tez No: 624480
  2. Yazar: AYBİKE TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FADIL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut bilişim, Bilişim hukuku, İsimsiz sözleşmeler, Veri güvenliği, Kişisel Veri, Cloud computing, IT law, Innominate contracts, Data security, Personal Data
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Son zamanların gözde teknolojisi olan bulut bilişim her geçen gün hayatımızda daha çok yer kaplamakta ve bunun doğal bir sonucu olarak yeni hukuki ilişkilere ortam hazırlamaktadır. Bulut bilişim aracılığıyla her türlü hizmetin sunulabiliyor olması, söz konusu sözleşme ilişkilerinin sınıflandırılmasını zorlaştırmaktadır. Bulut bilişim sözleşmeleri kanunla düzenlenmedikleri için isimsiz sözleşmelerdir. Her ne kadar yeknesak bir edim borcundan söz edilemese de bulut servis sağlayıcıları verilerin işlenmesi, kullanıcılara donanım ve altyapı sağlanması ve düzenli bakımlarının yapılması (back-up hizmetleri) borçlarını ifa ile yükümlüdür. Bir başka ifadeyle bulut bilişim sözleşmeleri, eser, vekalet ve lisans sözleşmelerine ilişkin borçlar barındırmaktadır. Biz de çalışmamızda bulut bilişim sözleşmelerinin sözleşme tipolojisindeki yerine ışık tutup, tarafların ifa ile yükümlü oldukları borçları ayrıntılı bir şekilde inceleyerek sözleşme ilişkisinin sona ermesini ve bu ilişkiye uygulanacak hukuku incelemiş bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Cloud computing, which is the favorite technology of recent times, is taking up more and more space in our lives every day and as a natural result of this, it prepares the environment for new legal relations. The availability of all kinds of services through cloud computing makes it difficult to classify the contractual relationships in question. Cloud computing contracts are innominate contracts because they are not regulated by law. Although there is no uniform performance debt, cloud service providers are obliged to process their data, provide users with hardware and infrastructure, and perform regular maintenance (back-up services). In other words, cloud computing contracts contain debts related to service, work and license contracts. In our study, we have analyzed the termination of the contract relationship and the law to be applied to this relationship by shedding light on the contract typology of cloud computing contracts and by examining the debts that the parties are obliged to perform.