AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin büyüme ile ilişkisi: KOBİ'ler üzerine bir inceleme
Relation of R & D innovation activities with growth: A review on SME's
- Tez No: 624481
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN AYKUT ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, İnovasyon, Büyüme, Ekonomik Büyüme, KOBİ, Girişim, R & D, Innovation, Growth, Economic Growth, SME, Enterprise
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge), yeni bir süreç, hizmet ve ürün geliştirerek bunları pazara sunma ve ekonominin ihtiyaçlarını gidermekle insan sermayesinden faydalanabilen ya da teknik içerik taşımakta olan faaliyetler şeklinde tanımlanabilir. Hızlı bir şekilde devam eden küresel gelişmelere ayak uydurabilmek için işletmelerin Ar-Ge'ye yoğunluk vermeleri gerekmektedir. Küresel açıdan rekabetin arttığı pazarlarda işletmelerin öne çıkabilmesi ve adından söz ettirmesi önemlidir. Hizmet ve ürün çeşitliliği fazla olan ülkelerin ve işletmelerin fark yaratabilmesi amacıyla; yeniliklerin ortaya konulması ve Ar-Ge faaliyetlerine gereken önemin verilmesi gerekmektedir. Üreticilerin sağlamış olduğu katma değerin büyümesi, işletmelerin elde edeceği kazanımlar ve işletmelerin katma değer elde edebilmesi için Ar-Ge ve inovasyon uygulamalarını gerçekleştirmesi gerekmektedir. İnovasyon ve Ar-Ge, işletmelerin ihtiyaçlarını ve sorunlarını iyi bir şekilde tanımlayarak bunlara yönelik araştırmalar yapmakta ve ürün ve hizmetin temin edilmesini amaçlamaktadır. İnovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerine yönelik girişimler; kamu kurumları, üniversiteler ve kar amacı gütmeyen işletmeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Ekonomik anlamda rekabetin ve kazancın en önemli unsurlarından biri inovasyon olmaktadır. İnovasyon, girişimcilere kar sağlayarak teknolojik alanda ortaya çıkan gelişmeler sonucunda ortaya çıkan her şey olarak tanımlanabilir. İnovasyonun, ekonomik anlamda büyümenin üzerinde olumlu bir etkisi vardır. İnovasyon, ekonomik büyümeye makro düzeyde bir katkı sağlamakta ve işletmelerin pazar paylarını ve karlarını da mikro düzeyde artırmaktadır. Bunun sonucunda işletmelerin gerçekleştirmiş olduğu inovasyonla birlikte uzun vadeli bir ekonomik büyüme ortaya çıkmaktadır. KOBİ'ler tek başlarına birer küçük ekonomik birim olma özelliği taşımaktadır. Ekonominin temelini oluşturmakta olan KOBİ'ler, yönetim kademesinde hızlı bir mobilite sağladıklarından dolayı yeniliklere ve pazara uyum sağlamakta oldukça başarılıdırlar. Sosyal yapıda ve ekonomik büyüme içinde KOBİ'ler, birer kararlılık unsuru olmakla birlikte istihdama katkı sağlamakta, ülkenin kalkınmasında ve sanayisinin gelişmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. KOBİ'ler büyük sanayi işletmelerine ara malı ve girdi ürettiklerinden dolayı büyük önem taşımaktadırlar. Küresel rekabet arenasında hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen ekonomiler düzeyine ulaşabilmek ve büyümeyi genişletmek için, KOBİ'lerin ekonomi içindeki payının artırılması ve daha çok ihracat yaparak pazar alanlarını genişletmeleri gerekmektedir. Yapılan analizler sonucunda, bireylerin meslekteki çalışma süresi ile ürün inovasyonu, strateji inovasyonu ve süreç inovasyonu arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışan bireylerin meslekteki çalışma süreleri, yapılacak olan işin nitelikli bir şekilde yapılabilmesi açısından önemlidir. Dolayısıyla çalışanların aynı meslekte uzun süre çalışmalarından kaynaklı olarak yenilenme ve güncellemeye yönelik çalışmalar yapılması, inovasyon yapılmasının hızlandırmasını ve ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesine katkı sağlayabilir. Uygulanan regresyon analizi neticesinde, büyüme ile Ar-Ge ürünlerinin kalitesi, üst yönetim desteği ve Ar-Ge işgücü verimliliği arasında anlamlı olan bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ar-Ge teşvikleri, uzun dönemde büyümeyi desteklemektedir. Dolayısıyla Ar-Ge teşviklerinin büyümeyi hızlandırması sebebiyle işletmelerin Ar-Ge performansını geliştirici faaliyetlerini destekleyecek politikalar geliştirmesi yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Research and development (R & D) can be defined as activities that develop a new process, service and product, offer them to the market and meet the needs of the economy, utilize human capital or carry technical content. In order to keep up with the rapid global developments, enterprises should focus on R & D. It is important for enterprises to come forward and make a name for themselves in markets where competition increases globally. In order to make a difference in countries and businesses with a wide range of services and products; The importance of innovation and R & D activities should be given. The R & D and innovation practices should be implemented in order to increase the added value provided by the producers and to obtain the added value of the enterprises. Innovation and R & D aim at identifying the needs and problems of enterprises in a good way and conducting researches and providing products and services. Initiatives for innovation and R & D activities; It is realized by public institutions, universities and non-profit organizations. Innovation is one of the most important elements of competition and profit in the economic sense. Innovation can be defined as everything that arises as a result of technological developments by making profits for entrepreneurs. Innovation has a positive effect on economic growth. Innovation makes a contribution to economic growth at the macro level and increases the market shares and profits of enterprises at the micro level. As a result of this, a long-term economic growth is emerging with the innovation realized by the enterprises. SMEs alone are small economic units. SMEs, which form the basis of the economy, are very successful in adapting to the innovations and the market as they provide a rapid mobility in the management level. In social structure and economic growth, SMEs contribute to employment together with an element of stability, and play an important role in the development of the country and the development of the industry. SMEs are of great importance because they produce intermediate goods and inputs to large industrial enterprises. In order to reach rapidly growing and developing economies and expand growth in the global competition arena, SMEs need to increase their share in the economy and expand their market areas by exporting more. As a result of the analyzes, it was found that there is a significant relationship between the working time of individuals in the profession and product innovation, strategy innovation and process innovation. Working time of the individuals working in the profession is important in terms of the quality of the work to be performed. Consequently, renewal and updating works due to the long-term work of the employees in the same profession may contribute to accelerating innovation and achieving economic growth. As a result of the regression analys, it was found that there is an important relationship between growth and R & D products quality, senior management support and R & D labor productivity. R & D incentives support long-term growth. Therefore, it may be beneficial for enterprises to develop policies to support R & D performance improvement activities as R & D incentives accelerate growth.