Nuri Abaç'ın 1975 sonrası resimlerinde esin kaynağı olarak Karagöz Gölge Oyunu
Karagöz Shadow Play as inspiration in Nuri Abaç's post-1975 paintings
  1. Tez No: 624486
  2. Yazar: MUSTAFA LAÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN TOPALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Nuri Abaç, Karagöz, Hacivat, Resim, Fantastik, Nuri Abaç, Karagöz, Hacivat, Picture, Fantastic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türk Sanatı içerisinde resim sanatı önemli bir yer tutmaktadır. Nuri Abaç da resim sanatına gönül vermiş, kendini kabul ettirmiş pek çok ressamdan bir tanesidir. Geçmişi geleceğe duyarlı bir biçimde taşıyan Abaç, ulusal kültürümüze ayrı bir soluk ve yorum katmış; geleneksel resim sanatımızı çağdaş teknikle ve özgün içerikle bir senteze ulaştırarak önemli bir yer edinmiştir. Nuri Abaç, Anadolu Türk Sanatlarından, özellikle İslam minyatürü ve Gölge Oyunu'ndan etkilenmiştir. Buna bağlı olarak, araştırmamızın asıl amacı, Nuri Abaç'ın 1975 sonrası Karagöz Gölge Oyunu esinli resimlerini incelemektir. Bu bağlamda Karagöz gölge oyunu karakterleri ve oyunları incelenerek Nuri Abaç'ın resimlerine etkileri araştırılmıştır. Nuri Abaç resimlerinde Karagöz ve Hacivat dışında Zenneler, Çelebi, Beberuhi, Tiryaki, Baba Himmet gibi karakterlerden faydalanmıştır. Ayrıca Abaç'ın etkilendiği başlıca Karagöz gölge oyunları ise şunlardır:“Kütahya Çeşmesi”,“Cazular”,“Tahmis”,“Orman”,“Hamam”,“Bakkallık”,“Kağıthane Safası”,“Salıncak”,“Kanlı Nigâr”gibi oyunlardır. Bu oyunlar paralelinde yaptığı resimlerde, benzer konuları birkaç kez ele aldığı görülmektedir; örneğin,“Karagöz'ün Kayığı”,“Karagöz Kahveci”,“Karagöz'ün Konağı”,“Karagöz Hamal”,“Karagöz Hamam”gibi konular, farklı kompozisyonlar halinde tekrarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Painting art has an important place in Turkish Art. Nuri Abaç is one of many artists who have set their hearts on painting. Carrying the past in a sensitive manner to the future, Abaç has added a distinct breath and interpretation to our national culture, and has gained an important place by bringing our traditional painting art to a synthesis with contemporary technique and original content. Nuri Abaç was influenced by Anatolian Turkish Arts, especially Islamic Miniature and Shadow Play. Accordingly, the main purpose of our research is to examine the pictures of Nuri Abaç on Karagöz Shadow Play after 1975. In this context, the effects of the Karagöz shadow play characters and games on Nuri Abaç's paintings were investigated. In his paintings, Nuri Abaç benefited from characters such as Zenneler, Çelebi, Beberuhi, Tiryaki, Baba Himmet, except Karagöz and Hacivat. In addition, the main Karagöz shadow plays that are influenced by Abaç are:“Kütahya Fountain”,“Cazular”,“Tahmis”,“Forest”,“Bath”,“Grocery”,“Kağıthane Stage”,“Swing”,“Bloody Nigâr”are games like. In the paintings he made in parallel with these games, it is seen that he deals with similar issues several times; For example, subjects such as“Boat of Karagöz”,“Karagöz Kahveci”,“Karagöz's Mansion”,“Karagöz Porter”,“Karagöz Bath”were repeated in different compositions.