III. Selim' in terkip ettiği Suzî-Dilâra ve Şevk-ü Tarâb makamlarında bestelediği eserlerin makam, usûl ve form açısısından incelenmesi
The analiysis of the works composed by III. Selim'in Sûz-i Dilârâ and Şevk-û Tarâb makams in terms of makams, procedures and forms
- Tez No: 624490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Tarih, Music, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Makam, Usûl, III. Selim, Şevk-û Tarâb, Sûz-î Dilârâ, Turkish Music, Makam, Procedure, III. Selim, Şevk-û Tarâb, Sûz-î Dilârâ
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın kapsadığı problem cümlesinden hareketle, amacı, önemi, kapsadığı alan ve karşılaşılan tanımlar anlatılmıştır. Birinci bölümde: araştırmanın kapsadığı alan itibarıyla öncelikle, tezin kuramsal çerçevesini oluşturan III. Selim'in Türk Müziği üzerinde yaptığı çalışmaları, hayatı ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde: alan yazın taraması yapılarak, araştırmanın evreninde yer alan Sûzi-dilâra ve Şevk-ü tarâb makamları, usûller ve formları ile ilgili Türk Müziği kaynaklarında belirtilen tarif ve tasnifi yapılmıştır. Üçüncü bölümde: çalışma evreni olarak III. Selim'in terkip ettiği 18 makamdan bestelediği 34 eser içerisinde en fazla kullandığı Sûzi-dilara ve Şevk-ü tarab makamlarından bestelediği eserlerin makam, usûl ve form analizi yapılarak yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise, bulgu ve yorumlardan elde edilen sonuçlara değinilmiş ve bu sonuçlara göre öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This Research consists of 3 parts. In the introduction, the purpose, importance, scope and definitions are explained from the problem statement covered by the Research. In the first chapter: As for the area covered by the Research, Selim's Works on Turkish Music, his life and his Works have been given priority who formed the theorecital frame ofthe theis. In the second chapter: Sûz-i Dilâra and Şevk-û tarâb makams, in the universe of the Research, procedures and forms related to the description and classification of Turkish Music sources have been made by scanning of the field literature. In the third chapter: As the study universe, it was tried to be interpreted by analyzing the makams, procedures and forms of the Works composed by Sûz-i Dilâra and Şevk-û tarâb makams which are the most used among the 34 works composed of 18 makams composed by III. Selim. In the last part of the Research, the results obtained from the findings and comments were discussed and recommendations were made according to these results.