Soğuk savaş sonrası türk-amerikan ilişkilerinin niteliği: Bir içerik analizi
Methods of Turkish-American relations after the cold war: A content analysis
  1. Tez No: 624504
  2. Yazar: KÜRŞAT KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASUH USLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Amerikan İlişkileri, Karar Alıcılar, Algı, İmaj, İttifak, Bağımlılık, Turkish-American Relations, Decision-Makers, Perception, Image, Alliance, Dependency
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Korkmaz Kürşat,“Soğuk Savaş Sonrası Türk-Amerikan İlişkilerinin Niteliği: Bir İçerik Analizi”, Doktora Tezi, Kırıkkale, 2017. Bu çalışmanın temel amacı 1991 ile 2012 yılları arasında Türk-Amerikan ilişkilerinin niteliğinin ampirik yöntemlerle analizini yapmak suretiyle ilişkiyi her yönüyle tanımlayacak ve kapsayacak bilimsel bir kavramsallaştırmaya ulaşılmasıdır. Bu bağlamda Türk ve Amerikan karar alıcıların iki ülke ilişkilerini nasıl niteledikleri/algıladıkları/tanımladıkları analiz edilmiştir. Bir başka deyişle, algılamaların karşılaştırması yapılmak suretiyle Türk-Amerikan ilişkilerinin doğası anlaşılmaya çalışılmıştır. Öncelikle“her iki ülkede dış politikanın karar alma sürecinde yer alan karar alıcılar gerçekte Türk-Amerikan ilişkilerini ne şekilde tanımlamaktadır' sorusuna yanıt aranmıştır. Çalışmada yer alan bu ve buna benzer diğer soruların yanıtları ortaya koyulmadan önce, ilk olarak karar alma sürecinde aktörlerin bilişsel süreçlerini etkileyen faktörlerin kavramsal ve kuramsal çerçevesi ortaya koyulmuştur. Bu bağlamda algı, yanlış algılama, bilişsel yapılar, imaj ve imaj teorileri ele alınmıştır. Ayrıca karar birimleri yaklaşımı hakkında bilgi verilmiştir. Bunun yanı sıra Türk ve Amerikan karar alıcıların iki ülke arasındaki ilişkiler hakkındaki yaklaşımları analiz edilmiştir. Bu analizde Amerikan karar alıcıların iki ülke arasındaki ilişkileri müttefiklik boyutunda değerlendirdikleri görülmüş, Türk karar alıcıların ise çoğunlukla bu ilişkiye stratejik ortaklık bağlamında yaklaştıkları sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada beş disiplinin konuları yer almıştır. Uluslararası ilişkiler disiplininde karar birimleri yaklaşımı, uluslararası politika disiplininde dış politika analizi ve karşılaştırmalı dış politika analizi, politik psikoloji disiplininde algı, imaj, imaj teorileri, nitel araştırma disiplininde içerik analizi konularına yer verilmiş ve nicel araştırma disiplininde SPSS, Anova, T-Testi kullanılmıştır. Bu yönüyle çalışma disiplinler arası bir nitelik kazanmıştır. Türk-Amerikan ilişkileri literatürde geleneksel yöntemler ile incelenmektedir. Bu çalışmalarda çoğunlukla uluslararası ilişkilerin kuramsal yaklaşımları ve kavramları ışığında analizler yapılırken, bu çalışmada ise nitel ve nicel yöntemlerin beraber kullanılması sayesinde verilerin ölçülmesi sağlanmıştır. Bu metotlar, iki ülke arasındaki ilişkileri incelemek için literatürde ilk defa bu çalışmada kullanılmıştır. Bu husus çalışmaya ayrı bir bilimsel özellik kazandırmıştır. Bir diğer ifadeyle Türk-Amerikan ilişkileri farklı şekillerde incelenmesine karşın daha önceden içerik analizi yöntemiyle incelenmemiştir. Bu çalışmada içerik analizi sonucunda ortaya çıkan sayısal veriler istatistiksel yöntemlerle test edilmiştir. Karar alıcıların konuşma eylemleri içerik analizi yöntemiyle incelendiğinde buradan birtakım sonuçlara ulaşılmış ve karar alıcıların iki ülke arasındaki ilişkilere yaklaşımlarına yönelik birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur. Bu çalışmada elde edilen tüm çıkarımlardan hareketle Türk-Amerikan ilişkilerini niteleyen kavramın ”Zoraki Birliktelik" olduğu sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
Korkmaz Kürşat,“Methods of Turkish-American Relations After The Cold War. A Content Analysis , PhD Dissertation, Kırıkkale, 2017. The main purpose of this study is to obtain a scientific conceptualization that will define and cover all aspects of Turkish-American relations between 1991 and 2012 through empirical analysis methods. In this context, it has been analyzed how Turkish and American decision-makers qualify, perceive and describe the relations between the two countries. In other words, the nature of Turkish-American relations has been tried to be understood by comparing the perceptions. First of all, the answer has been sought in the words of ”in what way the decision-makers in the decision-making process of foreign policies in both countries actually define Turkish-American relations“. Throughout this study, before presenting the answers to this and similar questions, the conceptual and theoretical framework of the factors affecting the cognitive processes of the actors in the decision-making process are presented. In this context, perception, misperception, cognitive structures, image and image theories are discussed. Moreover, some information about decision units approach is given. In addition to this, the approaches of Turkish and American decision-makers towards the relationship between two countries are analyzed. As a result of this analysis, it can be said that while American decision-makers treat the relationship between two countries as an alliance, Turkish decision-makers generally approach it as a strategic partnership. In this study, five different disciplines are used. These are in the discipline of international relations: decision units approach, in the discipline of international politics: foreign policy analysis and comparative foreign policy analysis, in the discipline of political psychology: perception, image and image theories, in the discipline of qualitative research: content analysis and in the discipline of quantitative research: SPSS, Anova and T-Test. In this regard, the study has gained an interdisciplinary character. In the literature, Turkish-American relations are examined by traditional methods. While theoretical approaches and concepts of international relations are mostly analyzed in the studies that use traditional methods, in this study, it is provided that the data are tested by using qualitative and quantitavie methods together. Also it is right to say that these two methods have been used for the first time in the literature to examine the relations between the two countries. In this way, the study has gained a distinctive scientific feature. Although Turkish-American relations have been scholarly studied in many different methods so far, none of these studies has examined it in the method of content analysis. In this study, numerical data that obtains as a result of content analysis is tested by statistical methods. As a result of the analysis of the decision-maker's speeches by content analysis, some conclusions have been reached. Based on these conclusions, some hypotheses regarding the decision-makers' approach towards the relationship between these two countries have been set. For thus, based on all the hypotheses, it can be concluded that the concept of ”Forced Union" is the most suitable one in order to characterise the relationship between Turkey and the U.S.